Na mednarodnem tekmovanju v Budimpešti

10:32

Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje se je od 14. do 18. aprila udeležil 17. mednarodnega festivala pevskih zborov v Budimpešti, na katerem je sodelovalo 36 zborov iz 15 različnih držav. Tekmovanje, katerega organizator je Meeting Music, se uvršča med zahtevnejša tekmovanja pod okriljem Inchoral ‒ International Choral Events.
Kakovost petja posameznih zborov je bila na izredno visoki ravni. Tekmovanje je bilo organizirano za 13 različnih kategorij (po starosti in stilih, od otroških, odraslih, popa, džeza, musice sacre …) z zaključnim tekmovanjem grand prix. Naši pevci so se pod vodstvom zborovodkinje Andreje Ocvirk odlično predstavili in zelo dobro zapeli tekmovalni program. S pevci je ves čas tudi Boštjan Korošec, ki skrbi za vokalno tehniko zbora in sodeluje pri pripravi na različne dogodke. V kategoriji G3 – mešani mladinski pevski zbori so dosegli visoko srebrno diplomo, nivo 8, kar je zelo lep dosežek. Zahteven tekmovalni program je obsegal naslednje skladbe: The Word Was God (Rosephanye Powell), Libera me (Bárdos Lajos), Abschied vom Walde (Felix Mendelssohn Bartholdy) in Ta na Solbici ali Tako plešemo v Reziji (Samo Vovk). Pevce je ocenjevala 5-članska komisija. Umetniški vodja tekmovanja je bil madžarski dirigent Gäbor Hollerung, ki smo ga pevci Šolskega centra Celje že spoznali na Malti, ko je vodil nepozabno skupno petje sodelujočih zborov.
Prvi dan sta pevce čakala vožnja do Budimpešte in poslušanje otvoritvenega koncerta, na katerem so sodelovali profesionalni solisti, zbori in orkester. Prisluhnili smo skladbi Afriški Sanctus skladatelja Davida Fanshawea. V ponedeljek dopoldne so se pevci pripravljali na tekmovanje, popoldne pa so imeli oglede. V torek so se odpravili na akustično vajo v prireditveni prostor, imenovan Budapest music center, kjer so kasneje tudi nastopali. Popoldne je zbor čakal še en koncert. Sreda je bila rezervirana za nekaj ogledov.
Iz Budimpešte so odhajali polni lepih vtisov, bogatih glasbenih doživetij in z zadovoljstvom, da so lahko bili del velikega mednarodnega dogodka, ki jih je vzpodbudil za nova glasbena ustvarjanja. Vse pohvale pevcem tudi za prijetno druženje in vzorno zastopanje šole.

AO, TV

cof

Po vrnitvi z Madžarske je zbor v torek, 23. aprila, v Narodnem domu pričaral nepozaben letni koncert z naslovom Pesem povezuje. Najprej so pevci zapeli koroško ljudsko So še rožce v hartl’nu žavovale, nadaljevali pa s skladbo Jacobusa Gallusa Vos, qui nulla datis, sledila je pesem Johna Rutterja Glej, ta naš svet. Ljudski pesmi Pleši, pleši črni kos in Jabolko rudeče, ki ju je priredil Jakob Jež, sta poskrbeli za sproščeno in veselo vzdušje v dvorani. Sledil je kratek filmček o tekmovanju v Budimpešti, nato smo prisluhnili zahtevnemu tekmovalnem programu. Občinstvo je bilo navdušeno in pevci so poželi bučen aplavz. Poslovili smo se od četrtih letnikov in jim podarili glasbene vilice v dar. S pesmima Shallow in Love of my life smo se spomnili na film Zvezda je rojena, sledili so zvoki nepozabnih Queenov. Občinstvo je bilo več kot zadovoljno in z aplavzom je želelo še več, zato so pevci ponovno zapeli Ta na Solbici ali Tako plešemo v Reziji.

Deli