Na muzejski dan brezplačno v nekatere muzeje

7:55

Muzeji po vsem svetu danes obeležujejo mednarodni dan muzejev. Letošnja tema je Muzej in kulturna krajina. Številni slovenski muzeji bodo ob tej priložnosti brezplačno odprli vrata obiskovalcem ter pripravili vrsto delavnic, javnih vodstev in drugih prireditev.

celje_muzejski_trg_ok_packa_gr_r
Brezplačen ogled vseh enot Pokrajinskega muzeja Celje. Foto: GrupA

Teme, ki jih ob mednarodnem muzejskem dnevu v zadnjih letih določa Mednarodni muzejski svet, poudarjajo aktivno vlogo muzejev v družbi. Letošnja tema Muzej in kulturna krajina daje velik poudarek muzejem zunaj njihovih zidov. Kako delujejo in kako se povezujejo z okolico, kjer so ter kako se povezujejo s posamezniki, pojasnjuje predsednica slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta Tanja Roženbergar.

Slovenski muzeji sledijo vsem sodobnim smernicam in se povezujejo z okolico in ljudmi. A vseeno je po besedah Roženbergarjeve med slovenskimi muzeji veliko razlik, nekateri so bolj dinamični in atraktivni, drugi klasični. Še vedno ni uveljavljeno enotno izobraževanje za strokovnjake, ki delajo v muzejih, veliko muzejev se sooča s pomanjkanjem sredstev, predvsem pa s pomanjkanjem družbene moči. Obiskovalci muzejev so predvsem šolska in starejša populacija.

Tanja Roženbergar dodaja, da se žal porast tujih turistov v Sloveniji ne odraža po večjem obisku v muzejih, zato bo treba še veliko narediti na promociji muzejev.

Ob današnjem mednarodnem dnevu muzejev so brezplačno na ogled tudi vse enote Muzeja Velenje in Pokrajinskega muzeja Celje.

BGO