Na obisku v Kulturnem društvu Gomilsko

9:00

Glavni utrip Gomilskemu poleg podružnične osnovne šole, gasilskega društva in cerkve daje dogajanje v tamkajšnjem domu krajanov, kjer se med letom zvrstijo številne različne prireditve. Njihov nepogrešljiv člen je letošnji dobitnik bronaste občinske plakete Borut Kosem, ki se večino časa tiho skriva v zaodrju, a kljub vsemu pomembno soustvarja podobo dogodkov. Kot »lučkar« sodeluje pri večini dogodkov, predvsem pa na predstavah odrasle in mladinske gledališke skupine Kulturnega društva Gomilsko.

Gomilsko, Borut Kosem - 22.9.2017 poslana na NT
“Lučkar” Borut Kosem je letošnji dobitnik bronaste občine plakete. Član KD Gomilsko je nepogrešljiv člen gledaliških predstav osrasle im mladinske gledališke skupine.

Borut Kosem z Gomilskega je pri tem delu nasledil svojega očeta. »Nekoč sem jaz pomagal njemu, v zadnjih letih je ravno obratno,« začne Kosem, ki ga veseli, da so opazili, da je tudi v zaodrju med prireditvami zelo živahno. Vloga diplomiranega inženirja elektrotehnike namreč ni vidna na prvi pogled, a brez nje zagotovo ne gre. Pred vsako prireditvijo napelje kable in postavi stojala, na katera namesti reflektorje, s katerimi nato ustvarja svetlobne učinke.

Letošnji dobitnik bronastega priznanja je nepogrešljiv člen pri predstavah tako mladinske kot odrasle gledališke skupine, ki ravno v tem času pod režijskim vodstvom Olge Markovič za letošnjo jesen pripravlja novo premiero komedije Vaja zbora. Predsednik društva in član gledališke skupine Andrej Šram, ki je tudi član odrasle gledališke skupine, opaža, da je termine vaj vedno težje usklajevati med vsemi člani. V zadnjem času so morali zamenjali precej igralcev. Še posebej težko so našli kandidate za moške vloge. »Pred leti je ena od vlog ›odnesla‹ v porodniško kar tri igralke. Šalimo se, da ko imamo igro, bo zagotovo ena od igralk zanosila in bomo spet morali iskati njeno zamenjavo,« malo za šalo in malo za res dodaja predsednik, ki priznava, da se imajo na vajah, kljub temu da so velikokrat naporne, saj se je težko kar naenkrat vživeti v vlogo in se sprostiti, vedno lepo, predvsem pa ne manjka dobre volje.

Brez smeha ne gre predvsem na gostovanjih, ki prinašajo vrsto različnih prigod. Od tega, kako so se gomilski gledališčniki znašli na zasneženi cesti z letnimi pnevmatikami, do tega, kako je bilo, ko so jim odpovedale zavore. Še posebej lepe spomine imajo na skeč Obirovke so tu iz leta 2013, na podlagi katerega so nato leto kasneje pod režijskim vodstvom Olge Markovič ustvarili komedijo Halo! Obirovke so tu!

VEČ V AKTUALNI ŠTEVILKI NOVEGA TEDNIKA

Gomilsko, Andrej Šram - 22.9.2017 poslana na NT
Andrej Šram, predsednik KD Gomilsko in član odrasle gledališke skupine
Gomilsko, Kulturni dom - 22.9.2017 poslana na NT
Dom krajanov Gomilsko je letos dobil novo fasado. Prav tako je občina uredila ploščad pred vhodom. V prihodnje jo čaka še kar nekaj dela s prenovo njegove notranjosti.

ŠO, foto: SHERPA

Deli