Na posestvu Podgrad uredili idiličen kamp

Prve goste v Praprečah v bližini Vranskega pričakujejo že letošnje poletje

14:18

Družina Zorko je kamp uredila na mestu, kjer je pred desetletji že stal kamp s kopališčem. Ohranila je sledi preteklosti in vanj s celovito prenovo vnesla sodoben pridih. Postavila je postajališča za avtodome in lesene hišice ter opremila parcele za šotore.

Brata Dejan in Ira Zorko sta posestvo Podgrad pred sedemnajstimi leti dobila nazaj po končanem denacionalizacijskem procesu. Posestvo z graščino je bilo nekoč v lasti njune babice Anice Robič, ki je bila sicer hči znanega celjskega industrialca in poslovneža Petra Majdiča mlajšega, ki je imel na prelomu iz 19. v 20. stoletje na Spodnji Hudinji med drugim v lasti trgovino z železnino Merkur, predhodnico današnjega podjetja Merkur. V socializmu so v nacionalizirani graščini Podgrad v Praprečah bivali ljudje, na delu posestva je bilo že takrat urejeno vaško kopališče s kampom. »Po denacionalizaciji smo imeli najprej idejo, da bi na tem območju uredili igrišče za golf s hotelom, a ker gre za okoljsko precej oporečno dejavnost, svak Ira pa je okoljsko zelo osveščen, smo to misel opustili. Mož se je posvetil gozdarstvu, svak obnovi graščine in obdelovanju kmetijskih površin,« pripoveduje Renata Vinčec, ki se je z možem Dejanom in otrokoma iz Ljubljane v Prapreče preselila leta 2001.

Kamp Podgrad Vransko , družina Zorko
Brata Zorko sta posestvo z graščino Podgrad v Praprečah pri Vranskem dobila nazaj po končanem denacionalizacijskem procesu leta 2001. Na delu zemljišča, kjer je nekoč že bil kamp z vaškim bazenom, so ponovno obudili turistično dejavnost.

Po nekaj letih so se odločili, da se posvetijo tudi turizmu in na delu posestva uredijo kamp. Pred osmimi leti so zemljišče najprej povsem razkopali. Na novo so morali urediti vso osnovno infrastrukturo – od vode do elektrike. Zgradili so večjo servisno zgradbo, v kateri so recepcija, sanitarije, tuš, kuhinja, pralnica, hladilniki, večino ostalih objektov so obnovili. V kampu še danes ostajajo stanovanjska hiša, v kateri urejajo tri apartmaje, vrt, sadovnjak, zemljanka, brunarica, ki služi kot kuhinja, nekdanji bazen, spremenjen v ribnik. Dodatno so uredili še nekaj nadstreškov, manjše lesene hiške s posteljami, parkirišča z vodo in elektriko za avtodome, na zelenici so predvideli mesta za šotore.

Kamp Podgrad Vransko , družina Zorko
Nekoč je bil na območju kampa Podgrad bazen. Ker je bil kasneje opuščen, se je družina Zorko odločila, da ga bo zasula in uredila v ribnik.
Kamp Podgrad Vransko , družina Zorko
Kamp obsega postajališča za avtodome, lesene hišice in parcele za šotore.
Kamp Podgrad Vransko , družina Zorko
Na vhodu v kamp stoji servisna zgradba, v kateri so recepcija, kopalnica in sanitarije, pomivalnica posode in pralnica ter hladilniki. Vodja kampa je Renata Vinčec, lastnik je njen mož Dejan Zorko, ki se sicer ukvarja z gozdarstvom.

VEČ V AKTUALNI ŠTEVILKI NOVEGA TEDNIKA

ŠO, foto: SHERPA

narocite-nt

Deli