Na sladek potep v čokoladno kraljestvo

Zotter: edinstvena čokoladnica na avstrijskem Štajerskem

10:36

Ko se vozimo po gričevnatem svetu v okolici Riegersburga, do katerega se pripeljemo v približno uri in pol vožnje iz Celja, si niti v sanjah ne predstavljamo, da se za tistim zadnjim ovinkom vrh klanca skrivajo prava čokoladna nebesa na zemlji. Svoje čokoladne sanje je tam izsanjal Josef Zotter in v nekdanjem hlevu svojih staršev postavil edinstveno proizvodnjo »od kakavovega zrna do tablice čokolade« (bean-to-bar).

sl44-manufakturaČokoladna manufaktura Zotter je zdaj na zunaj simpatično razigrana stavbena postavitev, v kateri iz kakavovih zrn nastaja odlična čokolada. No, ne sama. Pri tem procesu sodeluje približno 160 zaposlenih, med njimi kakih 15 Slovencev. Kakavova zrna uvažajo od kmetov iz nekaterih držav Latinske Amerike, iz Dominikanske republike, Gane, Konga in Indije. Ena od osnovnih smernic izdelovanja Zotterjeve čokolade je biološka pridelava vseh sestavin, iz katerih nastajajo njihovi izdelki – tudi kakavovih zrn. Povsem so se odpovedali konzervansom, umetnim aromam in sorodnim sestavinam kemične industrije. Negujejo pristne osebne in poslovne odnose s kmeti, radi jih tudi povabijo v svojo tovarno, da kmetje vidijo, kaj in kako nastaja iz njihovega pridelka.

Na slastnem obhodu
Vrata svojih čokoladnih nebes odpirajo tudi drugim obiskovalcem. Naša družina se je za ogled prijavila v soboto za prvi jutranji termin. Že ko smo izstopili iz avtomobila, se je cel grič kopal v vonju čokolade. Po prijavi na recepciji (svetujejo predhodno rezervacijo, ker ob določenem terminu sprejmejo do 50 obiskovalcev) smo si s še nekaj obiskovalci ogledali kratek domiselno pripravljen film o filozofiji, s katero se je Josef Zotter podal na to zmagovito pot izdelovanja čokoladnih tablic, in o deželah, iz katerih prihajajo kakavova zrna. Po ogledu vsak obiskovalec dobi keramično žličko, s katero se poda na nepozabno pot po tovarni. Nepozabno zato, ker lahko pokusi prav vse, od surovin, iz katerih nastaja čokolada, do končnih izdelkov. In zakaj žlička? Ker je kar veliko izdelkov v tekoči obliki.
Poskusili smo tudi pražena kakavova zrna. Pri čokoladni fontani iz kakavove mase smo upoštevali nasvet Saša Šegula, pri Zotterju zaposlenega Slovenca, ki nas je sprejel na recepciji, in smo se raje na tej točki pokušini izognili. Upravičeno. Kajti to je tista osnovna masa, ki je brez vseh dodatkov in zelo grenka. Avdio vodič, ki je na voljo tudi v slovenščini, nas je popeljal po širnem svetu temne in mlečne čokolade, bele in sojine, takšne brez laktoze in takšne, ki jo stopimo v mleku in spijemo. Pot, ki vodi okrog manufakture, je tudi izobraževalna. Proizvodnjo opazujemo skozi stekleno steno, vmes pa pokušamo odlične izdelke. Tudi takšne s cvetovi vrtnice in sadnimi ali tudi z zelo »posebnimi« okusi, kot je čokolada z ocvirki. Kar 365 vrst čokolade ponujajo, pravijo, da za vsak dan v letu drugo. Če prehodiš vso to »gledališče«, ki se odvija pred teboj, v normalnem tempu hoje in tu in tam pokusiš kakšno od pregreh, traja ogled približno uro in pol.

Recept za uspeh
Po ogledu manufakture čokolade je jasno, da je ustanovitelj uspel zaradi edinstvene formule: kakovost sestavin, raznolikost ponudbe, povezava z umetnostjo, veliko humorja in predvsem zavest, da ne gre samo zanj in za njegov dobiček. Tisti veliki »plus«, ki ga Zotter ima, marsikje drugje pa ga ni, je pri osnovnih človeških vrednotah. Zotterju je mar za planet. Za dežele tretjega sveta, za tamkajšnje ljudi, za svoje zaposlene. Zato se zavzema za biološko neoporečno pridelavo vseh sestavin, ki jih daje v svoje čokolade, kot tudi za prav takšno pridelavo sestavin, ki jih na svojem posestvu ponudi pod zob obiskovalcem ali za brezplačno malico svojim zaposlenim.

MARJETKA R. LESJAK
Foto: MRL in Zotter

Deli