Na voljo pet novih postaj za javno izposojo koles

11:44

Mestna občina Celje je danes v uporabo predala pet novih postaj za izposojo Kolesca. Štiri so postavili na območju parkiriš Spodnji grad, Rakušev mlin, Zagrad in Kladivar. Naložba (za štiri postaje) je ocenjena na 228 tisoč evrov in je v višini 81.680 evrov sofinancirana iz Kohezijskega sklada. Peto postajo so postavili in predali v uporabo na vozlišču sistema Park and Ride v Ulici XIV. divizije, ki je z današnjim dnem začel poskusno obratovati. Na vsaki postaji je uporabnikom sistema KolesCE na voljo deset novih električnih koles.

KolesCE, Spodnji grad, prvaV Celju je zdaj že 22 postaj za izposojo Kolesca. Jeseni 2018 je občina kupila 66 klasičnih in 34 električnih koles ter na različnih lokacijah v mestu postavila sedemnajst postaj javnega sistema izposoje. Večji del naložbe, vredne okoli 470.000 evrov, so takrat uresničili s pomočjo nepovratnih evropskih sredstev. V naslednjem kratkoročnem obdobju bodo dokupili še več koles in dodatno postavili 19 postaj v okoliških krajevnih skupnostih.

Javni sistem izposoje koles deluje preko globalnega sistema Next bike, ki se že uporablja v več kot 200 mestih v 26 državah. Njegova glavna prednost je v tem, da lahko uporabnik prevzame kolo v Celju in ga vrne denimo v Žalcu ali Laškem. Za isti sistem se je namreč odločilo tudi sedem bližnjih občin.

“Takoj po odprtju prvih sedemnajstih postaj se je pokazalo, da je KolesCE odlična pridobitev tako za domačine kot za obiskovalce mesta. Število uporabnikov je iz meseca v mesec naraščalo, tako da smo imeli konec lanskega leta že 5.500 registriranih uporabnikov, ki so od uvedbe sistema skupaj prekolesarili več kot 61.000 kilometrov. Samo lani so uporabniki prekolesarili več kot 56.000 kilometrov,” navajajo v Mestni občini Celje. Letošnjo statistiko je zaznamovala epidemija novega koronavirusa. V dneh pred razglasitvijo epidemije je KolesCE na dan najelo od 200 do 250 uporabnikov, v obdobju strogih ukrepov za zajezitev virusa pa je bilo na dan le še okoli 60 najemov. Z rahljanjem ukrepov je število uporabnikov znova začelo naraščati.

V MOC verjamejo, da bodo Celjani in obiskovalci mesta nova električna kolesa z veseljem uporabljali, s tem krepili svoje zdravje in prispevali k uresničevanju skupnih ciljev na področju trajnostne mobilnosti.

BOJANA AVGUŠTINČIČ

Foto: MOC

Deli