Na Vranskem rastlinjaki namesto kampa in hotela

15:28

Podjetje LSI želi v sodelovanju z nizozemskimi partnerji v bližini centra varne vožnje postaviti visokotehnološke rastlinjake. Občinski svet je po hitrem postopku na izredni seji že potrdil dopolnitev prostorskih dokumentov, ki so zdaj v javni obravnavi. Investitor si prizadeva, da bi bili sprejeti še pred koncem junija, kar je tudi ključen pogoj za investicijo, s katero bo podjetje iz Smlednika sodelovalo na razpisu za postavitev rastlinjakov ministrstva za kmetijstvo.

Občina je občinski lokacijski načrt za poligon varne vožnje v Čepljah sprejela leta 2004. Poligon je bil zgrajen štiri leta kasneje, poleg njega sta bila na tem območju s prostostim dokumentom predvidena še hotel in avtokamp. Ker občinska uprava vse od takrat ni našla investitorja zanju, je zdaj še toliko bolj vesela pobude direktorja podjetja LSI Iztoka Štormana, rojenega Žalčana, ki v sodelovanju z nizozemskimi partnerji želi postaviti visoko tehnološke rastlinjake. Podjetje je do zdaj od dveh domačinov najelo zemljišča, uredilo stavbne pravice in pooblastila. Že vrsto let neizrabljena stavbna zemljišča bodo dobila novo vsebino, ki bi nenazadnje prinesla tudi nekaj novih delovnih mest. Krajani so na zboru občanov vaške skupnosti Čeplje po besedah župana Franca Sušnika projekt podprli. Občinski svet je zato še isti večer sprejel spremembe tega prostorskega dokumenta, ki bodo zdaj v javni obravnavi do 15 junija. Župan predvideva, da posebnih pripomb ne bo in da bodo lokacijski načrt sprejeli na občinski seji 19. junija.

Podjetje LSI, ki se ukvarja z naprednimi tehnologijami v kmetijstvu, zastopa nizozemske partnerje Livingstone Ventures, ki se ukvarjajo s postavitvami rastlinjakov po celem svetu. Na približno dva hektarja veliki površini bodo v Čepljah pritlični rastlinjaki, visoki do šest metrov. Najprej naj bi v njih gojili jagodičevje – robidnice, maline, brusnice, borovnice – kasneje tisto, kar se bo najbolj splačalo. Po najbolj optimističnem scenariju naj bi jih začeli postavljati že letos oziroma prihodnje leto. Naložba naj bi po dosedanjih ocenah prinesla več kot dvajset delovnih mest. Če bo dejavnost zaživela, za naslednja leta načrtujejo širjenje tovrstnega kmetovanja in postavitev rastlinjakov tudi na sosednjih zemljiščih, za kar bodo potrebovali dopolnitev še drugih občinskih aktov.

VEČ V AKTUALNI ŠTEVILKI NOVEGA TEDNIKA

Rastlinjaki Vransko
Na približno dva hektarja veliki površini bodo v Čepljah pritlični rastlinjaki, visoki do šest metrov. Najprej naj bi v njih gojili jagodičevje – robidnice, maline, brusnice, borovnice – kasneje tisto, kar se bo najbolj splačalo.

ŠO

 

narocite-nt

Deli