Na zelenici ji lahko zlomijo nos, ne pa tudi kril

11:01

»Nič ne premaga občutka, ko s soigralkami stojiš na sveže pokošeni zelenici in slišiš slovensko himno.« Tako pravi 19-letna Lana Golob iz Šmartnega ob Paki, predana nogometašica, ki je marca prvič nastopila za žensko A-reprezentanco. Centralna branilka od oktobra študira v Združenih državah Amerike. Le v dveh mesecih, odkar živi čez lužo, so jo izbrali v začetno enajsterico igralk prvih letnikov in v drugo najboljšo ekipo celotne konference vzhodnih ameriških držav.

Lana Golob 4
Potovanja so Lani v krvi, z družino je obiskala Azijo in Afriko. Od nekdaj je sanjarila o študiju v tujini, zato starša ob njenem odhodu v ZDA nista bila najbolj presenečena. »Mi pa včasih rečeta, da lahko, če želim, takoj pridem domov,« pove v smehu.

Ko sem se pripravljala na pogovor z Lano, me je presenetil podatek, da nogomet postaja najbolj priljubljen šport med ženskami v Evropi in da je ena najhitreje rastočih športnih panog na svetu. Po nekaterih ocenah se v ZDA zanj navdušuje več žensk kot moških.

Če nogometaši podpisujejo zajetne pogodbe in se ob prestopih obračajo milijoni, velja enako za nogometašice? Gromozanski zneski še vedno veljajo za moški svet, odgovori Lana. In doda, da lahko z nogometno plačo igralka morda preživi v Angliji, Nemčiji, Španiji, Skandinaviji, na Nizozemskem ali v ZDA. V drugih državah je treba zraven imeti še katero drugo zaposlitev.

Glede borbenosti in predanosti žogi dekleta prav nič ne ostajajo za fanti. »Če kdo misli, da se na zelenici samo gledamo, se moti,« pove Lana. O njeni športni vnemi med drugim veliko pove to, da ji je lani nasprotnica v dvoboju med tekmo s komolcem zlomila nos. A Lana to opiše kot nekaj povsem normalnega – z besedami, da je na začetku res malo bolelo, ampak tako pač je.

Lopar v kot, »kopačke« na noge

V družini Golobovih iz Šmartnega ob Paki ima šport pomembno mesto. Mama Tanja, profesorica geografije na Gimnaziji Velenje, se je ukvarjala z odbojko, s košarko in z atletiko. Oče Ludvik, prvi mož Premogovnika Velenje, je treniral nogomet. Zato je Lana od malih nog pričakovala, da se bo njena življenjska pot prepletala s športom. Nad brcanjem žoge se je navdušila, saj je nogomet treniral tudi njen starejši brat Jakob. Tudi nasploh je v otroštvu imela več fantovske družbe in je že pri petih letih začela trenirati nogomet s pobalini iz domačega kraja. Pod okriljem Šaleškega teniškega kluba Velenje pa je razvijala spretnosti na teniškem igrišču.

Če je fantom iz soseščine kdaj speljala žogo in jih nadvladala na igrišču, to med prijatelji ni povzročalo hude krvi. Otroci pač ne razmišljajo o razlikah med spoloma, takrat sta bili na prvem mestu neizmerna svoboda in napeta igra. Ko so prišla najstniška leta, je Lana na sebi občutila začudene poglede. Sploh v malem kraju je to, da dekle obvlada nogomet, za nekatere nekoliko nenavadno.

TINA STRMČNIK
Foto: Osebni arhiv

Več v sveži številki Novega tednika!

Lana Golob 3
Kako na zelenici zdrži 90 minut in podaljšek? Med pripravami julija in avgusta je kondicijo skrbno nabirala predvsem s tekom. Vzdrževanju kondicije se posveča tudi enkrat do dvakrat tedensko med sezono.

»Še vedno velja nekakšna oznaka, da nogomet pripada moškim. V pomembnejših časopisih ne moreš zaslediti ničesar o ženskem nogometu,« je kritična sogovornica. Dodaja, da se zakoreninjena prepričanja sicer spreminjajo. Uspehi nogometašic so še bolj prepoznavni, odkar je selektor slovenske ženske nogometne reprezentance Borut Jarc.

»Fantje postanejo močnejši po puberteti, prej smo jim dekleta povsem enakovredna. Morda smo celo močnejša, saj se prej razvijemo,« pravi Lana Golob.