Nadlegoval naj bi otroka, ovadba naj bi bila zavržena

13:07

Pretekli teden smo poročali o dogodku v Šoštanju, kjer naj bi neznan moški v rdečem kombiju mladoletnici ponujal čokolado in jo vabil v vozilo. Mama mladoletnice je to prijavila policiji, ki še vedno preverja, kdo bi lahko bil neznanec. Kljub temu da otroci pogosto v pogovorih s policijo svoje izjave nekoliko spremenijo oziroma dogodke opišejo nekoliko drugače, kot so se res zgodili, naslednji primer s Celjskega jasno kaže, kako pomembno je takšne izjave otrok vzeti s skrajno resnostjo. In da je treba preiskati sleherni sum, da je otroka nekdo nadlegoval ali ga poskušal nadlegovati.

Celoten članek z več podrobnostmi je na voljo v tiskani izdaji Novega tednika. 

»Pred dvema letoma je moj štirinajstletni sin čakal na avtobusni postaji v Žalcu prevoz v šolo. K njemu je pristopil starejši moški, ga vprašal, kam gre, nato je prisedel k njemu in ga otipaval po intimnih predelih,« je dejala mama otroka, ki je takšno negativno izkušnjo doživel na Celjskem.

Toliko bolj ogorčena je, ker je ta moški zaradi odločitve organov pregona do danes ostal nekaznovan, kljub temu da naj bi dejanje priznal.

zloraba-pix

»Med nami so zlonamerni ljudje, ki škodijo drugim, zato bi jih bilo treba odkriti, jim škodljivost ravnanja dokazati in jih ustrezno kaznovati,« opozarja nekdanja samostojna svetovalka v uradu varuha človekovih pravic in univerzitetna predavateljica kriminalistike ter socialne psihologije in raziskovalka posledic nasilja dr. Polona Selič.

Dodaja, da morajo vsi organi pregona izjave otrok o sumljivih osebah in nadlegovanju vedno vzeti skrajno resno. »Pri spolnih zlorabah otrok v Sloveniji so še vedno prisotni zatiskanje oči, opravičevanje storilcev in razlaganje dejanj z različnimi stereotipi,” dodaja Seličeva.

Celoten članek z več podrobnostmi je na voljo v tiskani izdaji Novega tednika. 

SIMONA ŠOLINIČ

Deli