Nadzor nad kolesarji in vozniki tovornih vozil

12:03

Do nedelje bo po vsej Sloveniji poostren nadzor nad kolesarji in tudi nad vozniki tovornih vozil in avtobusov.

Kolesarji spadajo med bolj ogrožene prometne udeležence. Predlani so v prometnih nesrečah na Celjskem umrli trije kolesarji, lani eden. Skoraj 40 jih je bilo hudo poškodovanih.

kolesar4

Policisti bodo pozorni predvsem na to, ali kolesarji vozijo pravilno in ali upoštevajo vsa prometna pravila. Prav tako bodo preverjali uporabo mobitela, ki je lahko med vožnjo s kolesom zelo nevarna, in tudi odnos ostalih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo in izsiljevanjem prednosti ogrožajo kolesarje.

Med kolesarji, ki so žrtve prometnih nesreč ali v njih poškodovani, je največ mlajših kolesarjev in oseb, starejših od 65 let.

_L3U4525
Foto: GrupA

Istočasno bo potekal tudi nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Namen te akcije pa je zmanjšati število kršitev cestnoprometnih predpisov pri prevozu tovora ter potnikov.

Policisti bodo kaznovali voznike, ki ne bodo upoštevali pravila, ki so povezana s trajanjem vožnje ter obveznimi počitki voznikov, pa tudi pravila, ki se nanašajo na manipulacije z zapisovalnimi napravami (tahografi) in tehnično brezhibnostjo vozil.

narocite-nt

Deli