Najstarejša Savinjčanka sprejema čestitko za čestitko

10:37

V teh dneh vzbuja precejšnjo pozornost praznovanje 106. rojstnega dne Fanike Raček, najstarejše Savinjčanke in najstarejše slovenske interniranke. Slavljenko so med drugim obiskali predsednik države Borut Pahor, preboldski župan Vinko Debelak ter predstavniki organizacij borcev NOB, internirancev, upokojencev ter še drugi. Račkova je med zadnjimi Slovenci, ki so bili rojeni pred prvo svetovno vojno, še v času vladavine cesarja Franca Jožefa.

Hudo je trpela med drugo svetovno vojno, ko je bila zaprta v najhujšem nacističnem taborišču Auschwitz. Tako se ga spominja 106-letna slavljenka iz Latkove vasi:

Danes živi zadovoljna, že več desetletij je skupaj z Jelenovimi, ki niso njeni sorodniki. Skupaj živijo kot ena družina. Med našim obiskom se je slavljenka tudi pošalila in nas močno nasmejala:

Najstarejša Savinjčanka vsak dan po zajtrku počiva, ob 11-ih spije s svojo skrbnico Majdo kavo, po kosilu spet leže. Majda Jelen:

Slavljenka Fanika Raček izvira iz znane partizanske družine Vipotnikovih iz Zabukovice. Med partizanskimi prvoborci iz leta 1941 so bili njen mož in njen brat ter še drugi sorodniki.

BJ

Foto: IVAN LIPIČNIK

fanika racek zupanTako se je razveselila 106-letna slavljenka Fanika Raček preboldskega župana Vinka Debelaka.

Deli