Največji in najboljši

Od 12. do 17. septembra na celjskem sejmišču jubilejni Mos – Rekordno število strokovnih prireditev

11:59

V Celju se je v torek začel Mednarodni sejem obrti in podjetnosti (Mos), na katerem letos sodeluje 1.500 razstavljavcev iz tridesetih držav. Največ, približno dve tretjini, jih je iz Slovenije. Mos, ki letos praznuje 50-letnico, je iz obrtnega sejma prerasel v enega največjih poslovnih in sejemskih dogodkov ne le doma, ampak tudi v Evropi. Sejem ima prvič tudi državo partnerico. To je Hrvaška, saj je gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in sosednjo državo kljub nekaterim nerešenim političnim vprašanjem zelo pomembno.

Letos je na Mednarodni sejem obrti in podjetnosti prišlo 1.500 razstavljavcev iz 30 držav.
Letos je na Mednarodni sejem obrti in podjetnosti prišlo 1.500 razstavljavcev iz 30 držav.

Hrvaška ima na sejmu poseben razstavni prostor, na katerem se predstavlja 40 hrvaških podjetij. Poleg Hrvaške so skupinsko predstavitev pripravile še Kitajska, Indija, Črna gora, Srbija in Poljska.
Letošnji Mos, ki je še bolj kot prejšnja leta jasno ločen na pet vsebinskih sklopov, bo spremljalo več kot 200 strokovnih prireditev, od posvetov do okroglih miz, kar je največ doslej. Največ sta jih pripravila ministrstvo za gospodarstvo in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Gospodarstvo ponovno diha
Mednarodni sejem obrti in podjetnosti je odprl predsednik vlade Miro Cerar, ki je dejal, da po letih socialne, finančne in tudi politične krize slovensko gospodarstvo ponovno diha s polnimi pljuči, kar je mogoče čutiti tudi na Mosu. »Gospodarski kazalci so ugodni, kar potrjujejo tudi razstavljavci, in verjamem, da bo tudi letošnji sejem prinesel veliko novih oblik sodelovanja med našimi in tujimi podjetniki. Vlada bo še naprej na vse načine podpirala tako malo kot srednje gospodarstvo in tudi gospodarstvo v celoti. Še naprej bomo nadaljevali internacionalizacijo našega gospodarstva in v Slovenijo vabili investitorje, ki imajo dobre poslovne ideje ter delovna mesta za naše ljudi,« je še dejal Cerar.

Največ zahtev doslej
Poleg podpredsednice hrvaške vlade Martine Dalić, celjskega župana Bojana Šrota in izvršnega direktorja družbe Celjski sejem Roberta Otorepca je na odprtju govoril tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh. Poudaril je, da so slovenski obrtniki in mali podjetniki lani prvič presegli prihodke in dobiček, ki so jih imeli pred začetkom krize. »Obrtniki zelo dobro poslujejo tudi letos, čeprav jih pri njihovem delu še vedno ovira veliko težav. Letos smo na vlado naslovili 121 zahtev, kar je največ doslej, in upam, da jih bo uresničila več kot prejšnja leta,« je opozoril Meh. Kot je še dejal, so obrtniki kritični tudi do predlaganih sprememb trga dela in do zdravstvene reforme, med njihovimi vedno bolj perečimi težavami pa je vsekakor tudi pomanjkanje kadrov. »Upali smo, da bo težave vsaj delno uredilo vajeništvo, a nam je v celi Sloveniji uspelo dobiti le 53 vajencev,« je razočaran Meh. Tudi zato ima obrtna zbornica na letošnjem Mosu vajeniško pisarno.

JANJA INTIHAR
Foto: SHERPA

Deli