Namesto fotografije veduta

7:53

Pokrajinskem muzeju Celje, razstavišču Stara grofija, prostore krasijo vedute 19. stoletja iz Celja in njegove ožje ter širše okolice. Na njih je mogoče opaziti delo mojstrov, ki so z natančnostjo slikarskega umetnika zapisovali dogajanje tistega časa in so zato pomembni kronisti tistega časa.

Razstva vedut, Stane Rozman in Gabrijela Kovačič - 8.9.2017 po
Na povečani veduti je mogoče opaziti mojstrstvo slikarja, saj je vse pikčasto kot impresionistična slika. »Opaziti je mogoče vsako črtico posebej, veliko truda in zbranosti je bilo treba, da so nastali vsi majhni prizori.« Pred njo stojita direktor Pokrajisnkega muzeja Celje Stane Rozman in avtorica razstave Gabrijela Kovačič.

Vedute so ob koncu 18. stoletja počasi izgubljale prvotno topografsko in dokumentarno namembnost ter so postajale vedno bolj estetski izdelek. Predstavljeno gradivo na razstavi je nastalo v 19. stoletju za najširši krog ljudi, v prvi vrsti pa so bile vedute namenjene izobražencem. Kupiti jih je bilo mogoče v knjigarnah, pri založnikih, tudi na stojnicah. Kot uokvirjene umetnine premožnih lastnikov so služile za lepšanje bivalnih prostorov. Vedutne sličice so se širile tudi kot ilustracije potopisnih del in popotnih priročnikov. Najstarejša razstavljena veduta je iz leta 1810, predloga je nastala okoli leta 1801.

BGO
Fot: SHERPA

Več o zgodovini in pomenu vedut si preberite v zadnji številki Novega tednika!

Deli