Napake, ki se jim v življenjepisu izogibajte

8:05

Napaka je, če s prijavo na delovno mesto pošljete nepopoln življenjepis ali predstavitev, ki vključuje tako vsebinske kot slovnične napake. Za pisanje življenjepisa si vzemite čas. Verjemite, splačalo se bo.

zaposlovanje-07-03-2019Slovnične napake nikakor niso zaželene in spominjajo na neprofesionalnost ter nekvalificiranost. Prav tako bo neprilagojen življenjepis padel na neplodna tla, vi pa se boste vedno znova spraševali, zakaj vam ni uspelo priti na razgovor za službo.
Preberite si najpogostejše napake, ki jih kandidati pošiljajo na razpise za prosta delovna mesta.

banner-teal

Slovnične napake in nedoslednost so polom
Dvakrat, trikrat, večkrat pojdite čez sestavljen življenjepis. Zavedamo se, da je iskanje lastnih napak izredno težko, a poskusite ga natisniti ali kopirati v prazen dokument, da bi bolje videli, kje se je zalomilo. Preberite ga na glas ali preprosto prosite drugo osebo, da ga prebere namesto vas. Držite se istega formata. Če na primer za alineje uporabljate pike, jih uporabite v vseh primerih. Ne menjajte pik s črticami ali z drugimi znaki, ki nakazujejo novo vrstico.

Ključne besede, ki ne sovpadajo z razpisanim delovnim mestom
Vaš življenjepis naj vključuje tiste ključne besede, ki so v razpisu zahtevane. Ravno zato morate svojo predstavitev prilagoditi delovnemu mestu in podjetju, kamor se prijavljate. Dobro preverite, ali se spretnosti in znanja, ki jih navajajte, povezujejo s tistimi, ki jih od vas zahteva delodajalec.

Življenjepis s starimi podatki ali z lažmi
Vaš življenjepis naj bo vedno posodobljen in cilja naj točno na tisto delovno mesto, na katerega se prijavljate. Bodite pozorni, da boste vedno zapisali zadnje delovne izkušnje in zadnje spretnosti, ki ste jih pridobili. Nikakor ne lažite, saj se bo to prej ali slej razvedelo in pristanete lahko v resnih težavah.

Življenjepis s preveč informacijami
Bralcu ne predstavite vsake malenkosti o vsaki službi, ki ste jo opravljali. Osredotočite se na pomembne postavke in poskrbite, da življenjepis ne bo daljši od dveh strani. Stremite k temu, da ga skrčite na eno stran, saj je ravno v povzemanju in strnjenosti recept. Uporabljajte alineje, kratke odstavke, ohranjajte preglednost. Če ste stari maček, v življenjepisu opišite samo delovna mesta, stara do deset let.

Življenjepis ni prilagojen delovnemu mestu
Izogibajte se splošnim stavkom in opisom, ki se ne osredotočajo neposredno na prosto delovno mesto. Bi na začetku življenjepisa radi napisali kratek udaren stavek, ki vas opisuje? Pazite, da bo ta vedno sestavljen na podlagi potreb podjetja.

Delovne izkušnje, ki se ne povezujejo z razpisanim delovnim mestom
Na vrhu življenjepisa naj bodo tiste informacije, ki so pomembne za novo delovno mesto. Če menite, da ena od vaših delovnih izkušenj ni tesno povezana z razpisom, jo preprosto izpustite oziroma pri njej ne dolgovezite. Ohranjajte jasnost, jedrnatost in strnjenost tako pri znanjih kot pri delovnih izkušnjah.

Življenjepis, ki ne vključuje uspehov
Izogibajte se opisom, ki vključujejo zgolj vaše delovne naloge in odgovornosti. Namesto tega zapišite referenčne stavke, ki na kratko opisujejo vaše uspehe na preteklih delovnih mestih. Poskrbite, da bo bralec oziroma bodoči delodajalec hitro uvidel, kaj bo pridobil, če vas zaposli.
Življenjepis, ki vključuje dolgočasne informacije
Vse, kar zapišete v tem najpomembnejšem dokumentu, naj ima smisel in naj stremi k temu, da delodajalca prepriča v to, da ste ravno vi pravi kandidat za prosto delovno mesto. Ne dolgovezite in ne pišite dolgočasnih podatkov, ki nič ne pomenijo neznancu, ki vas še ni spoznal. Informacije naj bodo pomembne in udarne. Ne bojte se dodati tudi nekaj svoje lastne note in pokazati svojega karakterja, saj bo morda ravno to tisto, kar bo prepričalo delodajalca.

Uspehi brez podkrepitev
Super je, da v življenjepis vključite tudi svoje lastne uspehe, a ti so brez pomena, če jih ne podkrepite s konkretnimi dokazi ali številkami. Dokažite uspehe s podatki, kot so število ljudi, ki ste jih vodili, rast prodaje …

Izredno skromen življenjepis
Delite dosežke, ki ste jih na preteklih delovnih mestih dosegli. Ne bodite skromni – če ste prodajo zvišali za 25 odstotkov, se s tem pohvalite. Če se vam zdi, da ste pravi timski delavec, to tudi navedite. To so informacije, ki jih delodajalci radi slišijo, zato jih ne izpuščajte.

Mojedelo.com

Deli