Napotnik tokrat na plakatih

7:57

Obletnico akademskega kiparja Ivana Napotnika v občini Šoštanj obeležujejo z različnimi dogodki in aktivnostmi skozi vse leto, vse z namenom še bolj približati ljudem Napotnikovo umetnost. Da bi njegovo delovanje in zbirko v Vili Mayer še bolj približali občanom, bodo na Trgu svobode v Šoštanju odprli plakatno razstavo z naslovom Napotnik v Šoštanju.

Plakat 15V Vili Mayer je sicer že od leta 2010 na ogled stalna kiparska zbirka, enega pomembnejših kiparjev prve polovice 20. stoletja, mojstra ustvarjanja v lesu in šoštanjskega rojaka. S to plakatno razstavo na prostem (na Trgu svobode,) pa predstavljajo kiparja Napotnika in njegovo ustvarjalnost z nekoliko drugačnim pristopom kot doslej. Na poljuden in jedrnat način izpostavljajo nekatere značilnosti Napotnikovega ustvarjanja – kot recimo, da je kiparil pretežno v lesu, veliko kipov je iz nagnoja, ki je naravno dvobarven les. Niansiranje barv oz. plastenje v lesu je Napotnik spretno izkoristil in vpletel v svoje kompozicije.

Vsebina, ki jo predstavljajo na tokratni plakatni razstavi, bo del publikacije, ki jo bodo  izdali jeseni 2018. Razstava na Trgu svobode bo na ogled predvidoma do konca leta 2018.

BGO

narocite-nt

Deli