Ne prezrite simptomov srčnega popuščanja

11:57

Splošna bolnišnica je danes – ob evropskem dnevu srčnega popuščanja – obiskovalcem ponudila poleg merjenja krvnega tlaka in sladkorja v krvi tudi posvet z zdravniki in posebno predavanje o tem obolenju. Srčno popuščanje lahko napreduje zelo hitro, prizadeti so vsi organi in obolenje močno vpliva na kvaliteto življenja. Pogosto se začne neopazno, zato bolnik tako prilagodi svoje življenje, da se bolezni niti ne zaveda.

Srčno popuščanje bo tudi tema v oddaji Stetoskop v torek ob 9.15. na Radiu Celje.

Pri oslabljeni krčljivosti srčne mišice, ko srce ne more prečrpati dovolj krvi, pride do zadrževanja vode v telesu, bolnik občuti zadihanost in utrujenost, sprva pri naporu, nato pri vse manjših obremenitvah. V napredovali fazi bolezni ima težko sapo tudi v mirovanju.

Bolniki opažajo otekanje v spodnjih okončinah, tekočina se lahko nabira okoli pljuč (plevralni izliv) ali prosto v trebuhu (ascites). Neprijetno je pogostejše nočno odvajanje urina. V napredovali fazi je opazno nehoteno hujšanje in upad skeletnih mišic, zaprtje in bolečine v trebuhu, predvsem pa dušenje.

srce8
Današnje osveščanje o srčnem popuščanju, ki ga je pripravila celjska bolnišnica, je naletelo na velik odziv. Ljudje namreč menijo, da je ravno takšen način posveta tudi najboljša preventiva.

Redkejša in zelo huda oblika pa je akutno popuščanje levega dela srca, ki nastane nenadno, s hudim dušenjem, ko se tekočina nabere tako hitro, da zalije pljučne mešičke (pljučni edem).

srce1-pix
Foto: Pixabay

Gre za resno obolenje, ki vpliva tudi na krajšo dobo preživetja. »Do oslabljene krčljivosti srčne mišice lahko vodijo številne bolezni. Najpogosteje je srčna mišica prizadeta zaradi aterosklerotične bolezni koronarnih arterij, to je arterij, ki prehranjujejo srce. Če je bolezen huda, lahko pride do miokardnega infarkta, ko del srčne mišice odmre, zato se ta del srca ne krči ali se boči neustrezno. Pogosta bolezen pri nas je arterijska hipertenzija. Če je krvni tlak dlje časa neurejen, se srce dolgo časa obremenjuje in iztiska kri v aorto, glavno odvodno arterijo. Ko je obremenitev prehuda začne popuščati,« pravi specialistka interne medicine iz Kardiološkega oddelka Splošne bolnišnice Celje Andreja Strmčnik. Tudi bolezni srčnih zaklopk so navadno dolgo časa prikrite in se težave pokažejo šele z leti. Dokaj pogoste so oblike prirojene in nepojasnjene bolezni srčne mišice, kardiomiopatije. Redkejši razlogi za srčno popuščanje so zdravila in toksini (kemoterapija, alkohol, kokain), virusi, ki povzročajo vnetje srčne mišice (miokarditisi), neurejena srčna frekvenca (tahikardija ali bradikardija) ali hormonske motnje.

Čeprav registra bolnikov s srčnim popuščanjem v Sloveniji še vedno, podatki bolnišnic kažejo, da to stanje prizadene približno 40 tisoč ljudi v naši državi.

SIMONA ŠOLINIČ

Deli