Ne samo, da so že lažji, so že ožji tudi

12:11

Skupina akcije Shujšajmo z Novim tednikom in Radiem Celje je samo v dveh tednih shujšala za 40 kilogramov, kar je lep napredek in pokazatelj, da so vsi člani skupine že nekoliko spremenili svoj način življenja, predvsem pa prehrano in gibanje. V torek je bilo slišati kar nekaj aplavza, malo žalostna nasmeha pa sta bila v dveh primerih, kjer udeleženki nista shujšali toliko kot sta želeli oziroma sta celo malo pridobili na teži. Vendar to ni nič slabega. Je le razlog za še večjo motivacijo, da kilograme z voljo in močjo ›vržeta skozi okno‹.

V torek je vse udeležence akcije Tatjana Škornik Tovornik iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje poučila o tako imenovani prehranski piramidi, katere bistvo je prikaz zdravih živil. Slovenci se namreč večinoma nezdravo prehranjujemo, saj pojemo premalo sestavljenih ogljikovih hidratov (kruha, testenin, žitaric, kaš, riža ali krompirja), premalo sadja in zelenjave ter premalo balastnih snovi (vlaknin, ki so v polnozrnatih izdelkih, sadju in zelenjavi). Značilnost nezdravega prehranjevanja pa je uživanje prevelike količine skupnih maščob in škodljivih nasičenih maščob, preveč enostavnih ogljikovih hidratov (sladkarij, sladkorja, sladkanih pijač) in preveč soli, pa tudi, da jemo preveč kalorično hrano.

Škornik Tovornikova je skupini v torek obrazložila tudi, kaj pomenijo vsi podatki, ki jih dobijo na listu ob rednem tehtanju na Taniti. Če so naši bralci morda pozabili, za kaj gre, naj pojasnimo, da je Tanita tehtnica, ki se je ne da nikakor prenesti naokoli. Tako so izvedeli, kaj je bazalni metabolizem, kakšna je njihova teža kosti, maščob, vode in tudi, kakšna je priporočljive vrednosti maščobe in še in še. Prihodnji teden jih čaka delavnica sestavljanja jedilnika s pomočjo prehranskih enot in ponovno tehtanje, vmes pa obilo gibanja in zdrave hrane. Pestro bo.

SŠol

Foto: GrupA

DL3U6965

Deli