Ne, to niso velikonočni »pirhi«

8:00

Ste že jedli jajca z zeleno lupino? Ste morda že v dvomih, ko naletite na jajca z belo lupino, saj so kokoši vaše mame ali sosede nesle zgolj takšna z rjavo? Kakršenkoli dvom je v obeh primerih povsem odveč. Jajca z zeleno lupino niso nič novega. Nesejo jih kokoši stare indijske sorte aurokana, ki so jo v Evropo prinesli relativno pozno in je zato na stari celini manj razširjena.

Kurja farma Roje pri Šempetru - 28.10.2017 poslana na NT
Jajca z zeleno lupino nesejo kokoši stare indijske sorte aurokana.

Jajca z zelenimi lupinami je mogoče zadnji dve leti najti tudi na Farmi Roje v bližini Šempetra v Savinjski dolini, a ne gre za avtentično indijansko sorto, temveč za aurokana hibridne kokoši. »Gre za križance eksotične pasme aurokana z nekaterimi visokoproduktivnimi pasmami oziroma linijami nesne pasme kokoši,« pojasni ustanovitelj in lastnik farme Jože Dobravc. Slabost čiste pasme, ki je bila pred stoletji zelo priljubljena med Indijanci, je, da kokoši nesejo samo sezonsko, torej v topli polovici leta, saj so zelo občutljive na mraz. »Njihovi potomci – hibridi – so s križanjem postali bolj produktivni. Njihova nesnost se je ob ustrezni prehrani, osvetlitvi in predvsem v ustreznem prostoru s približno 20 stopinjami Celzija s 60 do 80 jajc povečala na približno 200 jajc na leto.« Poleg tega, da imajo jajca aurokana kokoši, ki jih nekateri celo imenujejo velikonočne kokoši, zeleno lupino, naj bi po nekaterih podatkih imele v primerjavi z drugimi jajci celo manj holesterola. Njihov okus se od ostalih jajc bistveno ne razlikuje.

Kurja farma Roje pri Šempetru, jože dobravc - 28.10.2017 posla
Farmo Roje že več kot pet desetletij skupaj s svojo ženo vodi Jože Dobravc.

Farma Roje je lani praznovala 50-letnico. Prvi začetki reje segajo v srednješolska leta lastnika kmetije. »Ko sem bil star sedemnajst let in je bila sodobna perutninarska dejavnost še v povojih, mi je oče kupil sto piščancev nesne pasme, s čimer se je tudi vse začelo,« se danes spominja Jože Dobravc.

Kurja farma Roje pri Šempetru - 28.10.2017 poslana na NT
Farma Roje se nahaja v bližini Šempetra v Savinjski dolini.

VEČ V AKTUALNI ŠTEVILKI NOVEGA TEDNIKA.

ŠO, foto: SHERPA

narocite-nt

Deli