Negovalna oaza za obolele s hudo obliko demence

Pomembna pridobitev, ena prvih v državi, za Dom starejših Laško

14:21

V Domu starejših v Laškem so bogatejši za novo pridobitev, Negovalno oazo, ki je namenjena zdravstveni oskrbi stanovalcev z boleznijo demence, ki je napredovala v hujšo obliko, v četrti stadij. Koncept negovalne oaze je sicer pri nas še prava redkost, v tujini pa že zelo uveljavljen in dokazano blagodejno vpliva na obolele z demenco, ki jih je vse več.

V Negovalni oazi Doma starejših v Laškem
V Negovalni oazi Doma starejših v Laškem

Tovrstno terapijo so v Domu starejših Laško uredili v sobi večje kvadrature, v kateri je nameščenih pet postelj. A ne gre za klasično navadna večposteljno sobo, temveč skrbno načrtovan prostor, ki so ga zasnovali s ciljem, da stanovalci svojo okolico dojemajo kot toplo, prijazno in predvsem varno okolje.

Mojca Leskovar, predsednica uprave Thermane Laško, v okviru katere deluje dom starejših:

 

S predstavitve nove pridobitve za Dom starejših v Laškem.
S predstavitve nove pridobitve za Dom starejših v Laškem.

Naložba je bila vredna 35 tisoč evrov, z njo pa bodo pomembno prispevali k višji kakovosti bivanja in obravnavi stanovalcev, ki so zaradi napredovale bolezni nepomični, v celoti odvisni od negovalnega osebja, prav tako ne zmorejo več verbalne komunikacije.

Irenca Kovčan, namestnica vodje programov v domu za starejše v Laškem.

V Domu starejših Laško sicer že imajo gospodinjsko enoto Spominčica za stanovalce, pri katerih je bolezen napredovala do drugega in tretjega stadija demence.

Odprtja Negovalne oaze v Domu starejših Laško so se udeležili tudi (z leve) župan Občine Laško Franc Zdolšek, predsednica uprave Thermane Mojca Leskovar in župan Občine Radeče Tomaž Režun.

ROBERT GORJANC

Foto: RG

narocite-nt

Deli