Nove učilnice za piko na i praznovanju

13:15

CELJE – Ko je pred 20 leti po prizadevanjih številnih posameznikov na Ljubečni zrasla nova šola, je bila za približno 250 otrok več kot prostorna. A zadnja leta so se razmere precej spremenile, saj šolo obiskuje več kot 460 otrok, zato je bilo treba poskrbeti za dodatne prostore. Te je šola ob pomoči Mestne občine Celje uredila v delu podstrešja in decembra, ko bo predvidoma pridobila še uporabno dovoljenje, bodo otroci že lahko imeli pouk v novih, svetlih prostorih. Praznovanje jubileja pred približno tednom je bilo zato ob novi pridobitvi še toliko lepše.
V preurejenem delu podstrešja je podjetje Ges na 500 kvadratnih metrih uredilo štiri velike in tri male učilnice, dva kabineta za individualno delo z učenci ter gospodinjsko učilnico, ki jo je pred časom šola morala žrtvovati za povečanje jedilnice. Naložba je stala 600 tisoč evrov, od tega je precejšen delež zagotovila šola sama z denarjem iz svojih dodatnih dejavnosti. »Nekaj sredstev dobimo z najemnino in jih lahko vložimo nazaj v stavbo,« pravi ravnatelj Martin Grosek, ki je bil vesel, da so se številni odzvali povabilu na proslavo. »Prišli so vsi tisti, ki so karkoli naredili v zvezi s šolo, od Maksa Nagliča, ki je bil 24 let predsednik KS in je bil velik borec, da so šolo sploh zgradili, do nekdanjega ministra in sokrajana Slavka Gabra. To kaže na spoštovanje šole in našega dela,« pravi ravnatelj, ki meni, da je bil tudi program zasnovan v tem duhu. »Nastopajoči so hoteli pokazati, kako so ljudje na tem območju povezani. Nastopili so sedanji in nekdanji učenci, družina s tremi otroki, mame, naše učiteljice … Obiskovalci so videli, da je kolektiv, ki je sposoben to pripraviti, zrel in da zna stopiti skupaj.«
Odprta šola s pravili
Šola, ki deluje v mirnejšem primestnem okolju, kjer se ljudje bolj poznajo med seboj, ima zato nekaj prednosti pred kakšno mestno šolo. To vpliva tudi na varnost v okolici šole, ki je zelo lepo urejena. A zato je vodstvo ne zapira. »Vedno sem zagovarjal, da morajo biti dostopi do športnih površin prosti za krajane. Dogovorili smo se za pravila obnašanja in nimamo težav. Telovadnica je verjetno ena najbolj zasedenih, ker je tudi ob koncu tedna ves čas v uporabi,« pravi Grosek, ki želi, da bi tako tudi ostalo.
A določene meje šola vsekakor postavlja. Nekatere so vidno označene, kot na primer rdeča črta na hodniku šole, ki jasno sporoča, do kam lahko gredo straši, kje pa je v času pouka prostor le za šolarje in učitelje. Tudi sicer se ravnatelj zavzema za omejitev vpliva staršev na delovanje šole. »Ta mora imeti svoja pravila, učitelji morajo biti tako avtonomni, da sami rečejo, kaj je prav in kaj ne. Dovolj bi bilo že, če bi starši upoštevali šolska pravila, ki jih imamo in so naravnana na varnost otrok in normalne pogoje za delo. Imamo 463 otrok in želimo vsem zagotoviti enake pogoje, ne glede na to, kaj so starši na družbeni lestvici.« Zato šola tudi vztraja pri pogovoru, ko pride do kakšnih težav. »Nimamo sistema elektronskih asistentov, če pride do težav, sedemo skupaj in jih razrešimo,« pavi Martin Grosek.

TC, foto: GREGOR KATIČ

DSC02653

Martin Grosek na praznovanju 20-letnice šole

narocite-nt

Deli