Novo gasilsko vozilo, vredno skoraj 300 tisoč evrov

9:40

V Cinkarni Celje so včeraj namenu predali novo gasilsko vozilo, vredno skoraj 300 tisoč evrov. Vozilo je specifično, saj je oprema v njem prirejena za gašenje v industriji. Gre za prvo tovrstno vozilo v Sloveniji.

V vozilu so namreč popolnoma vsa orodja za reševanje ob morebitnih nesrečah z nevarnimi snovmi in štiri gasilna sredstva – kar 6 tisoč litrov vode, 600 litrov penila, 500 kilogramov prahu in 90 kilogramov ogljikovega dioksida.

Gasilsko vozilo 3
Foto: Cinkarna Celje

Na strehi so vodni monitor, lestve, sesalne cevi in ročno orodje, v vozilu pa med drugim še oprema in zaščitna obleka za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi, izolirni dihalni aparati, lovilni bazeni, motorna žaga in ostalo. Zaradi kombinacije opreme so zaposleni v cinkarni z inštruktorjem opravili tudi usposabljanje za uporabo vgrajene opreme.

Gasilska dežurna služba v cinkarni deluje pod okriljem službe za varstvo pri delu in je lani praznovala 80 let delovanja. V pripravljenosti je 24 ur dnevno vse dni v letu. Trenutno je v njej zaposlenih 11 gasilcev, poleg njih še 4 telefonisti. Novo vozilo je zdaj del voznega parka, v katerem so že tri gasilska vozila in eno reševalno vozilo. Glede na namen, ga bodo uporabljali najmanj dvajset let.

V cinkarni pravijo, da imajo zaradi narave dela vzpostavljen močan sistem obvladovanja varnosti in odziva na izredne dogodke. Vse proizvodne obrate ves čas spremljajo in vnaprej predvidijo morebitne nevarnosti. Vnaprej je tudi natančno določeno, kako ravnati v primeru posamezne nesreče, pa tudi, kakšne bi bile morebitne posledice in razsežnosti dogodka.

narocite-nt

Deli