Novo knjižno delo o Karlu Destovniku Kajuhu

7:06

V Kulturnem domu Šoštanj so včeraj zvečer predstavili knjigo z naslovom Prestreljene sanje. Gre za delo o Karlu Destovniku Kajuhu. Roman o šoštanjskemu rojaku, pesniku in narodnemu heroju, ki je umrl pred 76 leti, je napisal Vlado Vrbič, sicer direktor Knjižnice Velenje.

Vrbič je v knjigi zajel obdobje Kajuhovo otroštvo, odraščanje, pisanje, vstop v partizane in ilegalno delo. Avtor pravi, da je Kajuhovo življenje že samo po sebi zgodba. “O njem so napisali že veliko strokovnih del, literarnih esejev. Sam nisem literarni zgodovinar, niti zgodovinar. Nisem želel napisati strokovnega dela, saj so to naredili že drugi. Prav tako nisem želel napisati knjige, ki bi obležala na policah. Zato sem se odločil za literarni opis njegovega življenja.”

banner-teal

Iz vseh drobcev, ki jih je Vrbič zbral o Kajuhu, se mu je ta pred očmi naslikal kot komunist, ki pa je to presegel s tem, da je imel resničen odnos do človeka v stiski. “Bil je idealist. Govoril je o tem, kako bo, ko bodo ljudje doživeli svobodo. Šele takrat bi ob lahko zaživel polno življenje. Njegove sanje so bile končane z dvema streloma človeka, ki pač ni bil na pravi strani,” pa je sogovornik dejal o naslovu knjige.

Včerajšnji predstavitvi v Šoštanju bo danes sledila še predstavitev v Velenju. Vse skupaj je uvod v 100 letnico Kajuhovega rojstva, ki bo čez dve leti. Do takrat bo Knjižnica Velenje s pomočjo občin Velenje in Šoštanj pripravila še več povezanih dogodkov.

TS

rpt
Direktor Knjižnice Velenje Vlado Vrbič je avtor novega knjižnega dela o Karlu Destovniku Kajuhu