Novorojenčku prijazna porodnišnica že dvajset let

10:20

Letos mineva 20 let, odkar je celjska porodnišnica pridobila naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica. Leta 1998 je bilo Celje drugo mesto s takšno porodnišnico v Sloveniji. Naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica zavezuje ustanovo, da pri svojem delu spoštuje in udejanja principe 10 korakov do uspešnega dojenja in kodeks o trženju nadomestkov materinega mleka. 

Principi naziva Novorojenčku prijazna porodnišnica pomenijo, da mora ta v praksi upoštevati deset korakov do uspešnega dojenja, da porodnišnica ne sme sprejemati brezplačnih vzorcev niti reklamnih gradiv od proizvajalcev ali trgovcev z nadomestki materinega mleka in da mora podpirati optimalno hranjenje tudi tistih novorojencev, ki niso dojeni.

FA Sherpa
                                                                                 Foto: SHERPA

Da so v porodnišnici zadostili vsem kriterijem, so morali dodatno izobraziti vse zaposlene, temu pa prilagoditi tudi organizacijo dela. Vsa leta od prejetja naziva ga je porodnišnica ohranjala z visokimi ocenami, skupno je v povprečju ob ocenjevanju dosegala 96-odstotno izpolnjevanje standardnih kriterijev. Celje je postalo celo referenčni center za učenje drugih zdravstvenih delavcev.

Lani je bilo v Celju 1758 porodov, rodilo se je 884 deklic in 891 dečkov. 17-krat so se rodili dvojčki.

SŠol

Deli