Ob jubileju koncert orkestra Slovenske vojske na Zvezdi

Četrt stoletja 20. celjskega pehotnega polka

15:39

Današnji dan je slovesen za sedanje in nekdanje pripadnike slovenske vojske, ki so bili v minulega četrt stoletja nastanjeni v celjski vojašnici Franca Rozmana Staneta. Danes namreč obeležujejo 25-letnico 20. pehotnega polka, ki je v minulem obdobju pod različnimi imeni pomembno sooblikoval delovanje Slovenske vojske (SV) in novejšo zgodovino celjske vojašnice. Ob so pripravili koncert orkestra SV na Zvezdi v središču Celja, osrednja slovesnost pa bo zvečer na Starem gradu.

2017_06_16_IMG_1845
Ob jubileju 20. pehotnega polka SV je na Zvezdi v celjskem mestnem jedru zaigral orkester SV.

Častitljiv jubilej je povezan z 19. junijem leta 1992, ko je prvi poveljnik Vojteh Mihevc od obramnega ministra prejel ključe vojašnice in ko se je v njej nastanil celjski pehotni bataljon. Ta se je leta 1995 preimenoval v 1. pehotni bataljon 82. brigade. Leta 2001 je bila brigada razformirana, njen 1. bataljon je bil razporejen v 1. brigado in preimenovan v 182. pehotni bataljon. Od leta 1992 do 2002 je deloval naborniški sistem usposabljanja, potem pa so v celjski vojašnici sprejeli prve poklicne vojake. Podpolkovnik Boštjan Novak, poveljnik 20. pehotnega polka in celjske vojašnice:

Pomemben mejnik v razvoju celjskega pehotnega polka predstavlja začetek sodelovanja v mednarodnih misijah:

Poveljnik 20. pehotnega polka, podpolkovnik Boštjan Novak.
Poveljnik 20. pehotnega polka, podpolkovnik Boštjan Novak.

Slovesnost na Starem gradu se bo začela ob 19. uri. Na njej bo slavnostni govornik poveljnik 72. brigade Slovenske vojske brigadir Franc Koračin, zbrane pa bosta nagovorila tudi celjski župan Bojan Šrot in poveljnik 20. pehotnega polka podpolkovnik Boštjan Novak.

ROBERT GORJANC

Foto: RG

Deli