Ob njenih slikanicah se poleg otrok smejijo tudi njihovi starši

14:14

Pravljičarka in ilustratorka Lila Prap ima poseben smisel za humor, ki je blizu otrokom in tudi njihovim staršem. Obožujejo njeno delo, njene ideje za slikanice, njene zakaje in njene odgovore. Le kdo bi jasneje razložil nastanek in vrste dinozavrov kot Lila? Zaradi preprostosti in enostavnih ilustracij so njene slikanice vedno zelo dobro sprejete, a ne samo med Slovenci, pred leti so jo našli tudi Japonci in z njo ustvarili serijo risank in blagovno znamko LilaPrap.

Lila Prap
“Zadnjič me je prijatelj vprašal, kdo je moje ciljno občinstvo. Odgovorila sem, da sem to jaz.” (Foto: SHERPA)

Je ena najbolj prepoznavnih književnic za mlade pri nas. Leta 2011 je za svoje delo prejela nagrado Prešernovega sklada. Letos se ji z nagradami priklanjajo tudi Celjani. Gre tudi za medijsko pozornost, ki Lili ni preveč všeč, saj raje ustvarja, kot odgovarja na novinarska vprašanja. Intervju z njo je kot branje njenih slikanic, poln humorja in kratkih odgovorov.

Letos se vaše ime pogosto pojavlja med nagrajenci Mestne občine Celje. Ob kulturnem prazniku ste dobili priznanje celjske zvezde za življenjsko delo, pred kratkim so celjski svetniki potrdili, da boste ob občinskem prazniku dobili še naziv častna meščanka. Kaj vam ta naziva pomenita?

To je presenečenje in velika čast, da me pohvalilo meščani. Sem kar malce prevzeta.

Ali niste navajeni, da vas soobčani hvalijo?

Dobila sem že bronasti grb, ki bo zdaj samo potrjen.

Ali ste razmišljali, kako to, da sta dve tako veliki nagradi prišli druga za drugo?

Že lani sem dobila Levstikovo nagrado za življenjsko delo. Zdaj je moje ime na aveniji slavnih v Ljubljani pred Mladinsko knjigo. Videti je, da se te nagrade kar lepijo druga na drugo.

Kako se je pojavila ideja za ilustracije malih živali? Zakaj ni raje knjiga o medvedkih, ki jih imate ilustratorji radi?

Gledaš imenik in tam je polno priimkov, ki so živalskega izvora. Muha, Pajek, Komar, Bolha … Našla sem skoraj vse živali v imeniku. Ko je moj pokojni prijatelj Pinki želel, da mu pošljem seznam ljudi, ki bi jih povabila na ogled filma, ki ga je na Japonskem naredil o meni, sem iz imenika zbrala vse živalske priimke in izpisala naslove. Bilo je zelo zabavno, a prijatelj tega sploh ni opazil. Kasneje sem mu poslala pravi imenik.

BARBARA GRADIČ OSET

Več si preberite v zadnji številki Novega tednika!

narocite-nt

Deli