Ob Škalskem jezeru nasedlo osem kitov

19:00

Odpadni kartoni, škatlice za zdravila in za jajca, plastika, tekstil in žice so prejšnjo soboto dobili povsem nov pomen. Namesto da bi končali na odpadu, so bili čisto pravi umetniški material. Udeleženci Festivala nasedlega kita so iz njih že sedmo leto zapored v Letnem kinu ob Škalskem jezeru v Velenju izdelovali skulpture kitov. Z njimi so želeli opozoriti na velik pomen recikliranja odpadkov, obenem pa si na zanimiv način popestriti poletje.

Skupine ustvarjalcev so se začele zbirati zgodaj popoldne. Odpadni material, ki so ga prinesle s seboj, nekaj pa ga jim s pomočjo Pupa Velenja pripravil tudi organizator festivala Društvo nasedlega kita, so najprej razvrstile in se lotile izdelovanja vsaka svojega kita. Sodelovali so tako najstniki kot odrasli, manjkale niso niti družine z otroki, ki so se, medtem ko so njihovi starši ustvarjali, kratkočasili na otroških delavnicah. Če je sprva izgledalo skoraj nemogoče, da bodo sodelujoči ljubiteljski umetniki iz kupov kosovnih odpadkov, ki so ležali pred njimi, uspeli oblikovati skulpture, vsaj malo podobne kitom, je bilo dvomov z vsako uro manj. Gmote, ki so jih rezali, trgali, zvijali, ravnali, lepili, šivali, so bile čedalje bolj podobne tem orjaškim morskim živalim.Zmagovalno skulpturo sta izdelali Katja Kolenc iz Celja in Katja Romih iz Šmarja pri Jelšah.

VEČ V AKTUALNI ŠTEVILKI NOVEGA TEDNIKA.

Velenje, festival nasedlega kita - 30.7.2017 poslana na NTVelenje, festival nasedlega kita - 30.7.2017 poslana na NTVelenje, festival nasedlega kita - 30.7.2017 poslana na NTVelenje, festival nasedlega kita - 30.7.2017 poslana na NTŠO, foto: SHERPA

Deli