Ob strmoglavljenju ameriškega bombnika pred 72 leti sta nebo nad Polzelo preletela ameriška lovca F-16

13:31

V Andražu nad Polzelo so včeraj obeležili 72. obletnico strmoglavljenja ameriškega bombnika med drugo svetovno vojno. K spominski plošči sta venec položila ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley in predsednik republike Borut Pahor. Zbrane je nagovorila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič. Polzelo sta v spomin na osem padlih vojakov preleteli tudi dve ameriški vojaški letali F-16.

Predsednik Pahor se je v govoru zavzel za nadaljnjo vsestransko sodelovanje z ZDA. Slovensko-ameriško prijateljstvo in zavezništvo po njegovih besedah ne sega samo v čas druge svetovne vojne, ampak ima tudi zelo sodobne učinke. Poudaril je, da brez sodelovanja in dialoga med narodi ni mogoče najti dobrih rešitev. Kot je še dejal Pahor, praznik slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva ni zapisan v mednarodni pogodbi, ni zaukazan s kakšnim zakonom ali predpisom, ampak je zapisan v naših srcih.

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley je v govoru dejal, da spominsko obeležje v Andražu nad Polzelo, ni samo opomnik na žrtve iz zgodovine, pač pa tudi opomnik skupni, nadaljnji zavezanosti miru, človekovim pravicam in mirnemu reševanju konfliktov ter viziji celovite in svobodne Evrope. Temelji ameriško-slovenskega prijateljstva in vojaškega zavezništva so se po njegovih besedah začeli tukaj med drugo svetovno vojno, se nadaljevali po drugi svetovni vojni, se okrepili po vstopu Slovenije v Evropsko unijo in zvezo Nato, sedaj pa se nadaljujejo v okviru globalnih prizadevanj v boju proti Islamski državi. Izrazil je prepričanje, da se skupaj lahko spopademo s prav vsakim izzivom, če ostanemo zvesti našim vrednotam.

LK, foto: TT