Od danes poostren nadzor prometa

14:08

Kljub temu, da je danes Slovenijo presenetilo sneženje, pa so na naše ceste že konec februarja zaradi toplejšega vremena zapeljali tudi motoristi. Torej se je letos motoristična sezona za marsikoga začela že nekoliko prej. Danes se začenja že prvi del nacionalne preventivne akcije Motoristi, ki po potekala pod okriljem Agencije RS za varnost prometa in v sodelovanju s policijo.

Akcija bo trajala do konca marca, ves ta čas pa bo policija izvajala tudi poostren nadzor prometa. Vzporedno bodo tudi številne aktivnosti in dogodki, kjer bodo osveščali motoriste o večji varnosti.

V AMZS centru na Vranskem bodo 31. marca tudi strokovne delavnice na temo varnosti motoristov, nato na poligonu Ljubečna še v nedeljo, 14. aprila.
Največ prometnih nesreč z motoristi se zgodi ravno v začetku motoristične sezone, nato še vse poletne mesece.

motor
Foto: Pixabay

Čeprav je nesreč v primerjavi z leti prej nekoliko manj, pa je zanje značilno, da se končajo pogosto tragično ali s hudimi telesnimi poškodbami motoristov. Najbolj izpostavljena starostna kategorija v preteklem letu so bili vozniki med 45. in 54. letom. Lani je po številu smrtnih žrtev predvsem izstopal september, ko je bila med umrlimi v prometu skoraj polovica motoristov.
Med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč, ki so jih povzročili motoristi v zadnjem 5-letnem obdobju, je neprilagojena hitrost in to skoraj v 50 odstotkih, sledi nepravilna stran oziroma smer vožnje. Težavo predstavlja tudi alkohol, saj so denimo motoristi lani pod vplivom alkohola v Sloveniji povzročili 100 nesreč.

V zadnjih letih se veliko število prometnih nesreč motoristov s smrtnim izidom zgodi v prvem letu oziroma v prvih treh letih po opravljenem izpitu, torej med tistimi, ki v svet prometa šele vstopajo ali pa so vanj vstopili pred kratkim. Od lanskega leta dalje je zato obvezno opraviti program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov med motoristi, četudi so podoben program že opravili za osebno vozilo.

SŠol

narocite-nt

Deli