Ogorčeni občani direktorici izrekli nezaupnico

Protest Civilne pobude za ohranitev zdravja Zgornjesavinjčanov

11:34

V slovenski mreži družinskih zdravnikov na primarni ravni je cel kup težav, ki bistveno presegajo lokalne okvire. A v Zgornji Savinjski dolini problematika zdravstvenega doma korenini globlje. Ob dolgotrajnih napetostih v ZZD Nazarje svoje naloge niso opravili niti svet zavoda niti občine ustanoviteljice. K razpletu težav pa niso pripomogli niti zavarovalnica, ministrstvo ali zdravniki sami. Vodstvo zavoda je po prepričanju protestnikov prej del problema kot rešitve.

EDOE3624
Marca so v tej ustanovi trije zdravniki podali odpovedi delovnega razmerja. Če vodstvo zavoda za zdaj ta »problem izgorelosti in preobremenjenosti« rešuje tudi z delom upokojenih zdravnikov, pa se neuradno že ves čas govori, da so v jedru težav slabi medsebojni odnosi ter nestrokovno vodenje zavoda. Od tega meseca v Nazarjah ni več 24-urne dežurne službe. To pomeni, da bodo popoldne, ponoči, ob koncih tedna in praznikih kot prvi posredovalci levji delež nujne medicinske pomoči na terenu prevzemali gasilci. »Ne bomo vas pustili na cedilu, vendar te odgovornosti ne moremo prevzemati,« je bil na protestu odločen Janko Žunter iz tamkajšnje gasilske zveze. »Nekdo z 80-urnim tečajem za nujne medicinske primere vsekakor ni enako usposobljen kot zdravnik, ki se za to šola deset let.«
Poleg ukinjanja programov in zapiranja ambulant je to bil eden glavni razlogov za ustanovitev civilne iniciative, ki je ta torek pred zdravstvenim domom organizirala protest. »Zahtevamo, da se zdravstvena oskrba v naših krajih vrne na enako raven, kot smo jo nekoč že imeli. Od občin ustanoviteljic zahtevamo, da jasno ocenijo delovanje sveta zavoda in se lotijo iskanja novega vodstva. Delovanje zavoda naj bo transparentno, zato zahtevamo objavo imen članov sveta zavoda in objavo zapisnikov sej sveta za zadnja štiri leta na spletni strani zavoda,« so člani iniciative pred nekaj sto občani predstavili svoje zahteve.
»Do jeseni bo spet vse po starem«
»Razumem stisko in skrb občanov in vam zagotavljam, da so vsa prizadevanja Zgornjesavinjskega zdravstvenega doma Nazarje usmerjena v to, da zagotovimo ustrezno zdravstveno varstvo za občane in normalne pogoje dela za naše zaposlene,« se je na situacijo pisno odzvala direktorica ZZD Nazarje Darja Es. Po njenem je problem v pomanjkanju denarja, ki vodi v pomanjkanje in preobremenjenost zdravnikov. »ZZZS bo moral razumeti, da je naše območje specifično, oddaljeno od središč in razgibano. Zato potrebujemo zdravnike tukaj, zagotoviti pa jim moramo tudi normalne pogoje.« Kot je še dodala, verjame, da ji bo do jeseni uspelo ponovno zapolniti ekipo zdravnikov ter vzpostaviti dežurno službo. »Lokalna skupnost – za nas so odgovorni župani sedmih občin – pa nam bo morala prisluhniti, da čim prej zagotovimo nov, sodoben zdravstveni center in prepotrebna reševalna vozila. Seveda pa moramo najprej poskrbeti za zaposlene in naše bolnike,« še pravi Esova.
A Optimizem direktorice je morda pretiran. Člani civilne iniciative so prepričani, da je svojo priložnost zapravila. Vodstvu zavoda izrekajo nezaupnico in od njega zahtevajo prevzem odgovornosti za nastalo situacijo. Resen pristop k reševanju problematike pričakujejo tudi od vseh županov sedmih občin ustanoviteljic.

banner-teal

Celoten članek lahko preberete v Novem tedniku 16. maja 2019.

SAŠKA T. OCVIRK

Foto: SHERPA

EDOE3578 EDOE3693 EDOE3703