Okrog sveta v enem dnevu

Minimundus ob Vrbskem jezeru

11:28

Ogled »sveta v malem« je bil že dlje na seznamu družinskih želja. Na eno teh poletnih sobot smo se odločili, da si bomo to željo uresničili, saj smo potovali prav mimo te zanimivosti. Za ogled je dovolj že ena ura, če pa se želite s svetovnimi znamenitostmi seznaniti podrobneje, se v senci dreves posladkati s sladoledom ali svojim nadebudnežem privoščiti še nekaj razvedrila na igralih, se lahko obisk Minimundusa zavleče tudi na pol dneva.

sl45_IMG_8786Med Vrbskim jezerom in središčem Celovca si na razmeroma majhni površini lahko ogledate več kot sto petdeset stavb in znamenitosti, grajenih iz naravnih materialov, kot so marmor, vulkanski bazalt in peščenjak. Izbrane so iz petdesetih držav vseh celin. Naši mladini je še posebej sedla v srce železnica, speljana čez večji del tega »sveta v malem«. Majhni vlaki dejansko vozijo, številne poglede je privlačila tudi mestna železnica iz Wuppertala, ki je namesto pod zemljo speljana po zraku. In tudi ta »deluje«, tako kot tudi številne ladjice in mlini na veter.

Pot: Na avtocesti Beljak–Gradec izberite izvoz Klagenfurt-See/Minimundus. Če se pripeljete po stari cesti čez prelaz Ljubelj, zgolj sledite smerokazom. Tik ob Minimundusu lahko parkirate zastonj.

Po plačilu vstopnine, ki je v celoti namenjena dobrodelni organizaciji Rešite otroka (Rettet das Kind), se odpravite na ogled po 26 tisoč kvadratnih metrih zunanje površine. Smer ogleda vas ves čas vodi, zato ne boste izpustili nobene zanimivosti ali hodili dvakrat po isti poti.

Med svetovnimi zanimivostmi si lahko ogledate tudi blejski grad in otok na Blejskem jezeru.

Sprva »Evropa v malem«
Prvič so ta kraj – takrat z imenom Minieurop – neki Nizozemci odprli julija 1957. Takrat je bilo postavljenih zgolj nekaj lesenih zanimivosti, a se ta ideja ni izšla. Leto zatem je organizacija Rešite otroka uspela v uspešnost takšne ideje, vendar s svetovnim in ne z zgolj z evropskim pridihom, prepričati takratno mestno oblast in pridobiti ustrezna dovoljenja. Že v prvi sezoni je Minimundus obiskalo skoraj petdeset tisoč ljudi. Zadnja leta jih beležijo več kot dvesto petdeset tisoč letno.

V 80. in 90. letih prejšnjega stoletja so modele stavb in znamenitosti izdelovali v lastni modelarski delavnici v merilu 1:25, pri čemer so jim pomagali številne šole, a tudi poklicni modelarji. Nas so navdušile zlasti malenkosti, izdelane z največjo natančnostjo.

Zanimivosti pod streho
Od letošnje pomladi je v Minimundusu obiskovalcem na voljo tudi ogled notranje razstave v dveh nadstropjih s številnimi pustolovskimi postajami. Ta del je priljubljen zlasti med najmlajšimi radovedneži, ki odkrivajo svet s pomočjo igre. Vrsta pri avtomobilu, ki je lahko voznika s projekcijo na steno in premikanjem podvozja navidezno popeljal na slikovito pot po tem miniaturnem svetu v malem, je bila predvidljivo precej dolga.
Za konec si lahko privoščite tudi polet v vesolje. Prava pika na i ogleda »sveta v malem«.

MRL

Minimundus je pravi raj tudi za vse, ki obožujejo rože. Zasajenih je več kot 15 tisoč sadik rastlin, trideset bonsajev in več kot štirideset palm in kaktej.

narocite-nt

Deli