Otrok se mora srečati s pozitivnim stresom

13:57

Stres je epidemija 21. stoletja. Z njim niso okuženi samo odrasli, tudi najmlajši se že soočajo z njegovimi negativnimi posledicami. Šola je pogosto vir stresa, zato smo socialno pedagoginjo Karolino Teršek, ki pozna otroke in njihove strahove, povprašali, kako lahko starši pomagamo otrokom premagovati stres, kako jih lahko naučimo reševati težave in kako vemo, kdaj je obšolskih dejavnosti enostavno preveč.

_MG_1375Straši otroke prepogosto premočno ščitijo in ne pustijo, da bi sami reševali težave. Preveč zaščitniški starši otrokom niso v pomoč.

Mislim, da vsak starš dela vse v veri, da ravna najbolje za otroke. Kot socialna pedagoginja jih popolnoma razumem. Šola jim lahko ob tem pomaga in jim svetuje, kako bi lahko bilo drugače. Če je vzpostavljena komunikacija, to starši upoštevajo. Če starši začutijo stiske pri svojih otrocih, naj za pomoč prosijo šolsko svetovalno službo ali učitelje.

_MG_1326

Šolsko leto prinaša skoraj vsak dan stres, a z dobrimi učnimi navadami ga je zagotovo manj.

Popolnoma se strinjam. Otroke je treba navaditi na učne navade in urnik, ki se ga je treba držati. Otrok pridobiva znanje in postaja samostojen. Tudi možgane je treba natrenirati in skozi razvoj pridobivati delovne navade, krepiti moč volje. Če so ti načini in pristopi pravi, je vse lažje. Otrok sam nikoli ne zmore. Učenci imajo različne temperamente. Opažam, da je nered težava otrok, ki imajo vedenjske in čustvene težave. Treba se je naučiti konkretnih stvari, ki pripeljejo do dobrih delovnih navad. Staršem svetujem: naredite urnik, sodelujte z otrokom, imejte nadzor, ne učite se namesto otroka … Poleg tega morajo biti dosledni pri zahtevah. En teden ni dovolj. Ko že mislimo, da je otrok dosegel določeno stopnjo zrelosti, ponavadi pride nov čas, ko poskuša širiti meje. Takrat je spet odvisno od nas, da okrepimo svoje delovanje.

»Novodobne tehnologije ne smejo biti v otroški sobi, v okolju, kjer otrok dela domače naloge. To so dejavniki, ki delujejo zelo zaviralno.«

BARBARA GRADIČ OSET
Foto: GrupA

Daljši intervju si preberite v zadnji številki Novega tednika!

narocite-nt

Deli