Pasja tolažba, ko ugaša Sonce

14:07

Darilo, ki ga bo Sebastjan Kamenik januarja dobil za 40. rojstni dan, bo nekaj posebnega. Tudi če njegov nov življenjski sopotnik ne bo prišel točno 19. januarja, dvoma ni več: dve leti star labradorec Shark bo kmalu Sebastjanov spremljevalec na vseh poteh, njegov pasji vodnik za slepe. Vse, mora vedeti tak kosmatinec, že zna, čaka ga le še izpit, kjer bo pokazal, da je mojster svojega posla, in potem se bo ravnanja z njim moral navaditi še Sebastjan.
To ne bo posebej težko, saj jima že od začetka gre dobro, in kot pravi Sharkov trener Tomaž Dražumerič, ki je strokovnjak za šolanje psov vodnikov za slepe in psov pomočnikov za gibalno ovirane, je bila to ljubezen na prvi pogled – bolje rečeno na prvo srečanje. Takoj sta si bila všeč, Sebastjan ima namreč že od nekdaj rad živali in nazadnje se je le opogumil ter se odločil, da bo zaprosil za dodelitev psa vodnika, ki lahko bistveno olajša življenje slepim. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) vsem, ki so upravičeni do psa, poravna stroške zanj in za njegovo šolanje, medtem ko mora za vsakodnevne potrebe psa poskrbeti uporabnik sam.
Velika odgovornost
Tomaž je na nek način »kriv«, da bo Sebastjan dobil psa. Pred leti sta se spoznala na eni od dobrodelnih prireditev, nato sta se pogosto srečevala v Celju. »Nekje v meni je tlela tiha želja, da bi mogoče le ime psa,« pravi Sebastjan, pri katerem je Tomaž hitro opazil, da ima res rad živali, zato ga je spodbujal, naj se odloči za psa vodnika. Pri srečanju s Sharkom, kot ga je iz Yahooja preimenoval Sebastjan, se je takoj videlo, da sta si všeč. »Kot vaditelj hitro vidim, če se dva ujemata,« je pojasnil Tomaž, Sebastjan pa je dodal, da če je do takrat še kolebal, se je po prvem srečanju s Sharkom odločil.
Ob tem se dobro zaveda, kaj takšna odločitev pomeni: »Vem, da ti tak pes olajša življenje, a okleval sem predvsem zato, ker pes ni pravica, pač pa predvsem odgovornost, ne glede na to, da ti ga dodeli država. Naenkrat nisi več sam,« razmišlja Sebastjan, ki ima za Tomaža že cel kup vprašanj, na primer, kako mu bo pes našel prazen prostor v gostilni in lepo počakal pod mizo. Tomaž mu v šali pojasni, da se je Shark že prvič izkazal, saj mu je v kavarni našel prostor čisto blizu dveh simpatičnih deklet …
Želi si delati
Sebastjana skrbi tudi to, da bi bil pes zanj preveliko finančno breme. Tomaž ga opogumlja in pojasnjuje, da mu bo v pomoč tudi novost, ki bo z novim letom omogočila, da bodo psi zavarovani za primere dražjih in večjih veterinarskih posegov, da ti stroški ne bodo na plečih slepih ali invalidov. Za Sebastjana, ki se že dlje časa trudi, da bi po izgubi službe telefonista našel novo zaposlitev, bi lahko bili sicer ti stroški neobvladljivi. Zanj ni pravega mesta niti v invalidskih podjetji, na srečo lahko dela vsaj v okviru javnih del v Združenju prijateljev slepih Slovenije, kjer je podpredsednik. »Želim si, da bi imel stalen dohodek, da ne bi bil toliko odvisen od družbe. Želim še kdaj delati kot radijski voditelj, saj sem osem let delal na radijskih postajah Bakla in Goldi.«
Preden ugasne Sonce
Trenutno piše knjigo o svojem življenju z naslovom Preden dokončno ugasne Sonce. Vid mu namreč vse bolj ugaša, zato tak naslov. Meni, da ima o čem pisati, saj je v življenju doživel že veliko hudega, pa tudi marsikaj lepega. Zadnje čase se bolj redko loti pisanja pesmi, pomaga pa pri izdaji brošur, ki jih pripravlja združenje. Pogosto tudi predava o slepoti, in sicer osnovnošolcem ter drugim. Žal ugotavlja, da polnočutnih slepota ne zanima. »Po eni strani imajo ogromno predsodkov, po drugi strani nočejo spoznati, da to ni bav bav. Kar je najbolj žalostno, je, da se ne zavedajo, da so iz dneva v dan vsi izpostavljeni nevarnosti, da se znajdejo v moji situaciji: zaradi prometne nesreče, bolezni … Ko se to zgodi, je šok velik. Mednarodna raziskava je pokazala, da se takoj za smrtjo ljudje najbolj bojijo slepote,« pojasnjuje Sebastjan Kamenik, ki meni, da bi tudi organizacije slepih morale na tem področju več narediti.

Več v tiskani izdaji Novega tednika.

TC, foto: SHERPA

AT1Y4161AT1Y4251

narocite-nt