Pester sejemski vikend

5:20

Pred nami je pester sejemski vikend. Med 15. in 17. marcem v družbi Celjski sejem pripravljajo tradicionalne marčevske sejme – Altermed, Flora, Kulinart in Festival kave Slovenija. V soboto in nedeljo se jim bosta pridružila še sejma Poroka in ApiSlovenija. V okviru slednjega bo že 42. največje srečanje čebelarjev pri nas.

Na šestih pomladanskih sejmih se bo tokrat predstavilo skupaj okoli 450 razstavljavcev iz 15 držav. Največ, več kot 200, jih bo sodelovalo na sejmu Altermed, kjer se bo v dvorani L predstavilo veliko organizacij in podjetij s področja zdravega načina življenja. Tako bo mogoče spoznali pester nabor prehranskih alternativ, recepte in diete za najrazličnejše zdravstvene težave, rešitve za življenje brez holesterola in še mnogo drugega. Na Flori bo poudarek predvsem na samooskrbi, domači pridelavi zelenjave, visokih gredah in urbanem vrtnarjenju. Vse tri sejemske dni bo na sejmišču mogoče marsikaj dobrega prigrizniti in popiti, za kar bodo poskrbeli razstavljavci na Kulinartu in Festivalu kave. Že 18. sejem Poroka bo postregel z vsemi novostmi in najnovejšimi poročnimi trendi. Sejem ApiSlovenija pa bo poleg mednarodne prodajne razstave čebelarske opreme in pripomočkov postregel s številnimi strokovnimi predavanji.

Šopek pomladnih sejmov bodo pospremile tudi številne novosti. Izvršni direktor celjskega sejma Robert Otorepec je kot glavno novost letošnjega pomladnega šesterčka izpostavil vseslovenski projekt Čebelarske zveze Slovenije »Pijemo kavo in čaj z medom«. Tega bo čebelarska zveza prvič predstavila na Festivalu kave Slovenija. »V treh dneh bomo razdelili več kot 20 tisoč porcijskega medu. Prepričan sem, da bodo ljudje začutili, da je kava z medom okusna in da ima posebno aromo. Nenazadnje je v kavi, sladkani z medom, če je med dober in slovenski, tudi žlička zdravja,« je povedal predsednik Čebelarske zveze Slovenija Boštjan Noč. Kot pravi, so to prvi konkretni koraki k temu, da bodo turisti Slovenijo res začutili kot deželo čebelarstva.

Sicer se že prvi sejemski dan obeta veliko spremljevalnih dogodkov. Zadruga Konopko, ki se zavzema za razvoj trajnostne pridelave in predelave konoplje, pripravlja debato, s katero želijo predvsem politične predstavnike, ki naj bi se srečanja udeležili, prepričati v nujnost zakonskih sprememb in odprave omejitev, Eko civilna iniciativa Slovenije pa pripravlja posvet z naslovom Podnebne spremembe so tu – imamo rešitve? Ob tem bo organizirana tudi izmenjevalnica semen, znanja in dobrin.

LKK