Pet kariernih napak, ki se jim raje izognite

8:59

Ne glede na karierno smer, za katero smo se odločili, vsi stremimo k razvoju, napredovanju in navsezadnje k povišici. Nenapredovanje negativno vpliva na naše psihično stanje in posledično tudi na fizično, saj se nezadovoljstvo hitro odraža tudi navzven. Kljub temu so karierni svetovalci našli pet najpogostejših napak, ki jih delamo v svoji karieri.

zaposlovanje-19-10-2017

1. Ciljamo prenizko
Na razgovoru za službo se prej ali slej z delodajalcem dotaknemo teme plače ali naziva, intervjujanci pa so pogosto preveč skromni in jih je strah vprašati za tisto, kar si v resnici želijo. Omenjeno je neposreden rezultat desetletij avtoritativne vzgoje in starševstva ter tega, da so nekatere socialne ustanove stremele k izpodbijanju samozavesti z namenom nadzorovanja svojih »podvržencev«. Neprestano pomanjkanje samozavesti je prva težava kandidatov, ki trpijo, ker se ne znajo dobro prodati.

2. Govorimo si ne
Velikokrat se znajdemo v situaciji, ko se zaradi pomanjkanja zahtevanih spretnosti ne čutimo sposobni, da bi se prijavili na razpis za prosto delovno mesto, zato izgubimo priložnost. Tudi tu je razvidno pomanjkanje samozavesti, ki je posledica samokritike v kombinaciji z zahtevo, da moramo do zadnje pike izpolniti vsa pričakovanja. Opis dela vsekakor šteje, a kandidati se prevečkrat držijo pravil, pri čemer se ne zavedajo, da v vojni pravil ni, prav tako jih ni pri iskanju zaposlitve. Ravno zato lažnivci največkrat dobijo najboljše zaposlitve, saj so mojstri manipulacije.

3. Ne razumemo procesa iskanja zaposlitve
Med zaposlitvenim procesom imamo štiri osebe, ki jih moramo prepričati, da smo najboljši zanje: kadrovik, delodajalec, »headhunter« (če obstaja) in interni raziskovalec. Vsak od njih ima svojo nalogo in svoj protokol, ki mu moramo slediti. Iskanje zaposlitve niso več le brskanje po spletu, prijava, čakanje na povratno informacijo in razgovor, temveč je to proces, ki je po novem sestavljen iz priprave »prodajnih« dokumentov (življenjepis), posodabljanja Linkedin profila, »manipulacije s prej naštetimi štirimi osebami, spreminjanja razgovora v naše dobro in pogajanja.

4. Smo deklica za vse
V današnjih časih delodajalci ne iščejo več deklice za vse, temveč strokovnjaka, ki je specializiran za določeno področje in je pri tem odličen. Potrebujejo profesionalne zaposlene in mojstre na področju, v katerega so se preusmerili, saj bodo pomagali podjetju ohranjati dober položaj na trgu dela. Specializacija na določenem področju je postala vrlina, h kateri stremijo nadrejeni.

5. Nimamo finančnega načrta in moči
Mnogi delamo veliko, da bi lahko preživeli – vedno pogosteje se zanašamo na službo in prihodke, da bi izboljšali svoj življenjski stil, zato nas na dno potisne vsak pretres, povezan s plačo, ki zruši hišico iz kart. Karieristi delajo le zato, da bi zaslužili vedno več in več, hkrati pa pri delu pozabijo uživati. Še huje je, če pri tem izgubijo svoja etična načela in postanejo »grebatorji«, ki popolnoma spremenijo obnašanje, ko so enkrat priča višjim prihodkom. Omenjeno je težava št. 1 pri korporativnih izdajah, korupciji, onesnaževanju. In še predobro se zavedamo, kam človeka vodi pohlep.

ANJA DAMJANOVIĆ
za MojeDelo.com

narocite-nt

Deli