Peter Zupanc o drugem domu na Kitajskem

10:01

Peter Zupanc je večino življenja preživel na Polzeli, pri čemer je že od leta 2007 povezan z deželo, ki je že pred stoletji navdušila raziskovalca Marca Pola. Kitajska je Petra tako prevzela, da zdaj že tam peto leto poučuje na kitajski fakulteti angleški jezik. Živi v avtonomni pokrajini Guangxi, v kateri živi kar 11 narodnostnih manjšin. O tej pokrajini je, vsaj Slovencem, malo znanega. Morda je prav zato, kot pravi popotnik, raziskoval njeno raznolikost in se kot ljubitelj pisane besede odločil, da bo napisal knjigo.

_MG_6634V knjigi Obešanje zmajeve glave razkriva kulturne zgodbe o tem, kaj je Kitajska bila in v kaj se spreminja. Z njim smo se pogovarjali med vsakoletnim obiskom domovine, s katero ga veže še precej stvari. Med drugim prijatelji in vsaj delček zaslužka, saj za prilogo Novega tednika TV-Okno redno piše filmske recenzije.

Čeprav ste na Kitajskem že kar nekaj let, kako rečete, ko pridete v Slovenijo. Da ste prišli domov ali na počitnice?
Prišel sem na počitnice. Ker imamo na kitajski fakulteti, kjer poučujem angleščino, trenutno počitnice. In zato rečem, ko grem na obisk v Slovenijo, da grem na počitnice.

Koliko časa boste ostali v domovini?
Ponavadi ostanem mesec dni in tudi tokrat je tako.

Ob obisku v Sloveniji nam je še povedal:

BARBARA GRADIČ OSET
Foto: GrupA

Več o Petrovem življenju na Kitajskem in filmskem okusu si preberite v zadnji številki Novega tednika!

Deli