Pisanje z roko ni za v odmet

14:01

Črke ne sporočajo le vsebine, temveč govorijo tudi o osebi, ki jih zapiše. O tem med drugim govori razstava z naslovom Črla na črko, s katero se bo danes zvečer v razstavnem prostoru Celjskega mladinskega centra predstavila oblikovalka in ilustratorka Anja Polh iz Velenja. Razstava med drugim govori o odnosih in razlikah med kaligrafijo, tipografijo in črkorisom.

Anja Polh se je od nekdaj poglabljala v črke, v njihove krivulje, črte in oblike. Kadarkoli je sporočila prenašala na papir, se je trudila pisati čim lepše, uporabljala je različne sloge pisav in podobno. Prepričana je, da kljub praktični sodobni tehnologiji, ročno pisanje črk ne sme v pozabo:

banner-teal

Anja Polh raziskuje odnose med tipografijo (konstrukcijo črk za tisk), kaligrafijo (ki je umetnost pisanja z roko s črnilom) in med črkorisom, ki je pravzaprav ilustriranje črk s pridihom umetnosti. Razstavo je zasnovala tako, da ljudem prikaže črke v drugačnem pomenu, kot pa takrat, ko jih spremljajo v domačem branju ali najljubšem časopisu.

Razstava bo na ogled do 5. januarja prihodnje leto.

TS
Foto: Osebni arhiv ustvarjalke

Anja Polh 3