Pisano cvetje ali sadje, zelišča in zelenjava?

Zasadimo korita in ozelenimo terase

10:33

Balkone in terase v največji meri še vedno krasimo s cvetjem. Poenotene domače potaknjence v koritih že nekaj let nadomeščajo barvno bolj ali manj usklajene mešane cvetlične zasaditve. Mlajše generacije brez obotavljanja v balkonska korita zasadijo zelišča, paradižnik ali solato. Menda ni prav nobenih ovir, da ne bi na balkonu gojili celo breskev, malin ali mandljev.
Ne glede na to, ali bomo zasaditev prepustili profesionalcem ali bomo rokave zavihali sami, ostajajo osnovna načela enaka kot pri vsem drugem v življenju. Kolikor daš, toliko dobiš. »Zasaditev mora bolj kot modnim smernicam slediti legi in osenčenosti prostora ter času, ki ga imamo na voljo za zalivanje in dognojevanje. Predvsem pa bodo najlepše uspevale rože in kombinacije, ki so nam všeč,« pravi Branka Valner iz vrtnarstva Valner iz Vodruža pri Šentjurju. »Pri sodobnih hišah je ljudem pomembno tudi to, da prebujna rast rastlin ne umaže fasade ali tlakovcev, barva zasaditve pa je pogosto usklajena prav z barvo fasade in s slogom zunanje ureditve.«
Če smo se zeliščnih nasadov v balkonskih koritih in na terasah že navadili, se večjemu koritu ob žaru na terasi prav lepo podata tudi kakšna solata ali paradižnik. O tem, da lahko na balkonu celo leto obiramo sadeže malin, robid ali ribeza, pa doslej morda nismo razmišljali. »Cepljene breskve in marelice lahko z rezjo oblikujemo do želene velikosti, pozimi jih ni treba umikati v hišo, plodovi pa nam bodo zelo popestrili poletje,« prednosti drevesnih zasaditev v koritih našteva Valnerjeva. Če bomo nekam ob stran obesili še kakšno posodo ali dve sladkih jagod, bo domač balkon postal raj za vse generacije.

Celoten članek preberite v Novem tedniku 3. maja 2019.

Foto: SHERPA

narocite-nt

Deli