Ples se vedno prileže

11:42

Tako pravita Ana Majcen in Naja Podbrežnik, letošnji najboljši srednješolski plesalki Slovenije.
Ana Majcen je iz Šentjurja, Naja Podbrežnik iz Žalca. Obe sta dijakinji prvega letnika Gimnazije Celje – Center in obožujeta ples. Na videz sta se poznali že s prejšnjih tekmovanj v okviru Šolskega plesnega festivala, saj človek pač mora poznati svojo konkurenco. Letos sta nastopili v isti šolski ekipi in osvojili prvo in drugo stopničko na zmagovalnem odru festivala. Ana je postala državna prvakinja in s tem naj srednješolska plesalka Slovenije, Naja pa državna podprvakinja.
Tako dobro sta se odrezali na aprilskem državnem prvenstvu srednjih šol v plesu, ki se ga je udeležilo 43 plesalcev iz vse države, gre pa za edino tovrstno plesno prireditev pri nas. Plesna skupina šole, ki jo vodi učiteljica Špela Lužar, je tudi sicer dosegla lepe uspehe, šesto in četrto ekipno mesto.
Plesa se ne naveličaš
Obe plešeta že vrsto let in osvojena naslova nista njuna edina uspeha. Najo je za ples navdušila mama, ki je plesala v Harlekinu, društvu za umetnost plesa v Celju, kjer je bila njena mentorica Ana Vovk Pezdir. Ker je Naja ves čas govorila, da bi rada plesala, jo je mama lepega dne peljala k svoji nekdanji mentorici. »Bilo mi je tako všeč, da sem se takoj odločila, da bom ostala. Videla sem starejše plesalke in sem želela biti tako dobra kot one. Pri Harlekinu je osnova učenje klasičnega baleta in kasneje mu lahko dodaš še sodobni balet. Balet mi ustreza, ker je izrazen in mu lahko dodam svojo noto.«
Ana se je za ples navdušila na šolskem tekmovanju prav v okviru omenjenega festivala, na katerem je letos zmagala. »Odločila sem se, da bom poskusila, dobila sem DVD s posnetimi plesnimi koreografijami in vsak dan sem doma vadila. Prepričana sem bila, da bom zmagala, in mi je že v prvem razredu tudi uspelo.« A balet ni njena zvrst plesa, bolj blizu ji je hip hop. Vsako leto je tekmovala in začela trenirati v okviru Plesnega vala v Šentjurju, kjer jo je učila Tjaša Leban. Zdaj ne hodi več v plesno šolo, a še vedno zelo rada pleše in tega se ne bo nikoli naveličala, je prepričana. Naja pleše v Harlekinu že dvanajst let in še vedno pridno hodi vsak dan na vaje.

TC, foto: GrupA

Več v tiskani izdaji NT_L3U8974Ana Majcen in Naja Podbrežnik

narocite-nt