Po 15 letih v Evropski uniji

11:34

9. maj je dan Evrope in eden simbolnih datumov evropske unije. 9. maja 1950 je namreč tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo o ustanovitvi Evropske skupnosti za premog in jeklo, ki je postala temelj kasnejše Evropske gospodarske skupnosti in Evropske unije. Slovenija je postala polnopravna članice EU 1. maja 2004, potem ko je 23. marca 2003 za vstop v povezavo glasovalo skoraj 90 odstotkov volivcev.

12-13_NT.inddNa praznik dela pred 15-imi leti, ko je Slovenija vstopila v evropsko družino, je bilo marsikje po državi, predvsem v obmejnih mestih, tako dvojno slavje. V tem času se je veliko spremenilo. Nekaj sprememb sta zagotovo prinesla čas in vsesplošen družbeni razvoj, na veliko jih je vplivalo dejstvo, da je naša država del širše evropske skupnosti.
Čeprav se, ponavadi zaradi birokratskih nesmislov, še vedno velikokrat pritožujemo nad članstvom Slovenije v uniji, vsi kazalniki kažejo, da nam je ta v petnajstih letih prinesla številne pridobitev, ki so pomembno prispevale k izboljšanju življenjskega standarda Slovencev.

Ena največjih prednosti so zagotovo »odprte« meje, ki se zaradi begunske krize zadnja leta sicer spet vedno bolj zapirajo, a so potovanja znotraj unije za državljane Slovenije še vedno bistveno lažja in hitrejša, kot so bila. Predvsem to velja za potovanja z vlakom ali letalom. Prost prehod meje je olajšal delo in življenje tudi številnim slovenskim podjetjem. Izvoz se je v tem času več kot podvojil. Skupna valuta evro, ki jo je Slovenija prevzela januarja 2007, je stabilizirala prej hitro rastoče cene. Slovenija je dobili možnost črpanja evropskih sredstev iz skupnega proračuna. Prav s tem denarjem smo v zadnjih letih marsikaj zgradili. A je prav v tem delu hkrati tudi največ rezerv.
Po podatkih evropske komisije je naša država zaradi vstopa v povezavo postala precej bogatejša. BDP Slovenije se je povečal za kar 41 odstotkov in to kljub krizi v minulih letih.

Z vstopom v unijo smo pridobili tudi več potrošniških pravic, pravice državljanov pa so bolj zaščitene. Več je ekonomske, delavske in študijske mobilnosti.
In ne nazadnje zaradi strogih evropskih standardov danes uživamo precej bolj varno hrano. Izboljšal se je odnos do okolja, leta 2004 smo pridelali 400 kilogramov odpadkov na prebivalca, danes jih za četrtino manj.

po 15 let v eu

Več o tem, kaj je članstvo prineslo regiji in posameznim institucijam v njej, preberite v zadnji številki Novega tednika (9.5.2019, št 19)

Preberite še: Evropski duh v Celju