Po novih stopnicah v svet baročnih presežkov

Celodnevna prireditev v čast zlatemu kamnu

10:47

Občina Šmarje pri Jelšah je pred časom postala regijska zmagovalka projekta Zlati kamen. Osrednja tema letošnjega izbora je bila kultura kot gibalo razvoja. V čast zlatemu kamnu je v sodelovanju z Muzejem baroka in s tamkajšnjo knjižnico v torek pripravila celodnevni program z naslovom Dan baročnih presežkov.

Zlati kamen-17Vse se je začelo z zgodbo kipov s šmarske Kalvarije. O tem, kako so jih rešili pred zobom časa, jih prenesli v muzej in jih v kapelicah nadomestili z replikami, je članom univerze za tretje življenjsko obdobje razložila vodja konservatorskih in restavratorskih posegov ter postopkov izdelovanja kopij restavratorka in kiparka mag. Nuška Dolenc Kambič. Za najmlajše obiskovalce iz vrtca so ta dan pripravili koncert klasične glasbe, podobe muzeja pa lahko oživijo tudi v otroških igrah iz tistega daljnega časa in na mega pobarvankah. S podobnim programom, ki so ga začinili še pravljičarke ter delavnice pozlate, izdelovanja nakita ter papirnatih lasulj in lokostrelstvo, so popoldne navdušili tudi osnovnošolce.
Celodnevni program se je prevesil v noč knjige. Z glasbo o vinu in ljubezni sta obiskovalce navdušila člana glasbene skupine Mi2, Jernej Dirnbek – Dimek in Davor Klarić.
Nov veter v promocijska jadra
S selitvijo upravne enote iz zloglasnih bivalnikov se je v Šmarju sprostilo parkirišče nad policijsko postajo. Nujno potrebna funkcionalna površina je bila od Muzeja baroka ločena s precej neprijazno brežino. Občina je na tem mestu zgradila stopnice, ki so jih v torek slovesno predali namenu. Ob nagovoru župana Matije Čakša je nastopil tudi godalni orkester Glasbene šole Rogaška Slatina. »Zlati kamen je potrditev, da je lokalna skupnost v preteklih letih krenila po pravi poti, s tem ko je veliko vložila v obnovo kulturne dediščine, v našem primeru prav baročne dediščine,« je dejala Vlasta Kramperšek Šuc iz Knjižnice Šmarje pri Jelšah. Nagrada pomeni tudi svež veter v trenutne programe javnih zavodov v kraju. »Vedno več je obiskovalcev, tako skupin kot posameznikov. Vedno več je tudi šol – osnovnih in srednjih – ki želijo v muzeju preživeti kulturne dneve.« Po približno treh letih je še prezgodaj govoriti, kako daleč sežejo potenciali šmarskega muzeja. A približno štiri tisoč obiskovalcev letno je dober obet za prihodnost.

StO
Tomaž Žnider