Pobrišimo prah z domačih knjig

11:39

V Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije ŠCC smo kljub drugačnemu pouku skušali pretekla dva meseca delati vse, kar smo delali že prej, vendar so okoliščine v nas prebudile tudi nekaj domišljije in naredili smo celo kakšno stvar več in drugače.
Predvsem je to naša spletna televizija VI-TV, kjer objavljamo številne intervjuje z znanimi Slovenci (Tina Gorenjak, Tim Kores Kori, Gregor Trebušak …) in nastope ter vloge naših dijakov.
Pred prazniki smo pripravili tudi spletno Noč knjige.
Trenutna zaustavitev družabnega dogajanja je prekinila marsikatero načrtovano dejavnost, a ljubitelji knjig v naši šoli se ne damo in vsem oviram navkljub smo obeležili Noč knjige 2020. »Iz domačega naslanjača« smo pripravili drugačno, a še vedno zanimivo oddajo in prijeten pogovor.
Za celo šolsko uro se je nabralo posnetkov za oddajo, ki smo si jo ob 21. uri ogledali na šolski spletni televiziji VI-TV. Po ogledu sta pogovor o branju in knjigah vodili Nastja in Sara. Družbo so jima delali zelo zanimivi sogovorniki, dijaki in učitelji, ki so delili svoje interpretacije, zamisli, poglede, ustvarjalnost, misli in občutja, koristne napotke, kako in kje brati, seveda niso manjkala priporočila za branje dobrih knjig.
Z nami sta bila tudi Vlado Kreslin in Boštjan Gorenc Pižama. Dijaki so sodelovali ne le z branjem, temveč tudi z recitacijami, petjem, igranjem, pripravili pa so tudi vloge.
Pohvalimo se lahko, da smo skupaj ponočevali, saj smo bedeli skoraj do polnoči. In Noč knjige je bila v naši šoli res noč s knjigami.
Odzivi dijakov po pogovoru:
Dijaki veliko več berejo, kot smo mislili.
Preseneča raznovrstnost branega: osebna rast, znanstvena fantastika, filozofske in družbenokritične vsebine ter seveda romani in poezija.
Zanimiva je bila izkušnja o poslušanju knjig – o avdioknjigah.
»Zelo sem užival v razpravi o knjigah in branju,« je povedal udeleženec pogovora Dejan Romih in dodal, da ob branju knjig spoznava, da mora biti ponižen, ker tako malo ve.
Vsebine šolske spletne televizije si lahko ogledate na spletni strani http://vitv.sc-celje.si/.

MZP

Deli