Počitniško raziskovanje se je končalo

10:18

Na Ljudski univerzi Šentjur so v zadnjem počitniškem tednu ustvarili nepopisno veselje na treh skrbno izbranih delavnicah za otroke. Prvi dan je bila delavnica ročnih del Ob igli in šivanki. V medgeneracijskem vzdušju so najmlajši spoznali pripomočke za vezenje, naredili prve vbode in zvezli svoje prve križce.
Otroke sta usmerjali izkušeni pletilji Gizela Mogilnicki in Slavka Hladnik, sicer članici Univerze za tretje življenjsko obdobje na LUŠ. Pomoč so otroci potrebovali predvsem pri vtikanju prejice v šivanko, šivanja pa so se lotili samostojno in po svojih zmožnostih. Eni so pretikali blago z iglo, drugi so izdelovali šive tako, da so s šivanko zaokrožili okoli tkanine. Pokazali so izjemno veliko vztrajnosti, volje in ustvarjalnosti. Tako so na prtičkih počasi nastajali majhni domiselni vzorčki. Za popestritev so ta dan ob sadni malici zapeli ljudske pesmi ob spremljavi citrark Luš’nega orkestra. Na naslednji delavnici so obiskali uredništvo Šentjurčana. Ogledali so si delovne prostore, izvedeli, kako nastane časopis in kaj vse počnejo novinarji. Novinarka Urška Podkoritnik je otrokom prijazno predstavila vse korake, ki so potrebni, da lahko vsak teden lagodno prelistamo in preberemo časopis.
Po predstavitvi lokalnega časopisa so se otroci preizkusili tudi v pisanju novičke. Na kratko so strnili misli, nad čim so bili navdušeni in kaj so novega spoznali o novinarskem delu. Za nagrado so se posladkali še s čokoladnimi mafini. S polnimi trebuščki sladkosti so nadaljevali pot in obiskali še Radio Štajerski val. Otroke je prijazno pozdravila urednica informativnega programa Anja Deučman. Spoznali so radijsko ekipo, novinarje, tehnične mojstre, montažerje in druge, ki opravljajo čarovnije radijskega dela. Otrokom je bil najbolj všeč studio, kjer posnamejo prispevke, reklame in oddaje. Tudi sami so se preizkusili v vlogi voditeljev, saj je lahko vsak nekaj povedal v mikrofon, nazadnje pa so v eter skupaj še zapeli. Tehnični mojster je posnel njihove glasove, nato so z zanimanjem spremljali montažo in poslušali, kako njihovi glasovi zvenijo na radiu.
V zadnjem sklopu delavnic so se igrali na zabaven in hudomušen način. Z literarno kritičarko, zgodovinarko, predavateljico in prevajalko Alenko Jovanovski so osvajali prve italijanske besede. Prstki so se spremenili v simpatične živalice in ob spremljavi glasbe peli v jeziku naših sosedov. Prepustili so se domišljiji in lutke so jih ponesle v svoj otroški svet.
Počitnice so se končale, lepi spomini letošnjega poletja pa nas bodo spremljali vse do prihodnjih radosti, ki jih na Ljudski univerzi Šentjur za otroke nikoli ne zmanjka.

MT

LUš delavnice avgust

Deli