Počutijo se kot doma, le da je še boljše

8:00

V Mali hiši na Pilštanju že trinajst let otrokom nudijo družinsko toplino in razumevanje

»K nam prihajajo otroci z različnimi težavami in navadami. Pri nekaterih je potreben zgolj pogovor, pri drugih potrebujemo več časa, da ugotovimo, kje je razlog za njihovo obnašanje in odločitve,« je pojasnila predsednica Društva Materina dušica Ada Požeg, znotraj katerega deluje Mala hiša. Društvo so leta 2003 ustanovili socialna delavka Ada Požeg, zdravstvena delavka Simona Simon in psiholog Matej Žnuderl.

 »Naš program dela je bistveno drugačen od ustaljenih programov, ki jih poznamo pri nas. Nismo ne krizni center ne materinski dom. Delamo namreč na področju preventive in ne na področju kurative, kot se to dela v centrih. Tega ne želiva, zato vztrajava pri družinski metodi, ki je po najinih izkušnjah učinkovita, saj ni formalizirana, temveč delava na način, da vsakega dojemava kot svojevrstnega posameznika,« je pojasnila Simona Simon.

Pilštanj, mala hiša za otroke
Socialna delavka Ada Požeg je prava borka. Najprej je sama prestala težko življenjsko preizkušnjo, zdaj se »bori« za vsakega otoka, saj ji otroci predstavljajo krono zadovoljstva.

Več si lahko preberete v novi številki Novega Tednika.

ANJA HOHLER

Foto: SHERPA

Deli