Podjetja, tarče spletnih goljufov

10:08

Kriminalisti po vsej Sloveniji še vedno opažajo spletne goljufije, v katerih so tarče predvsem podjetja. Pred tedni smo že poročali o tem, da goljufi podjetja zavedejo s poslanimi elektronskimi sporočili, v katerih pod pretvezo, da sporočila pošilja direktor in zahteva nakazilo denarja.

Število takšnih spletnih goljufij je poraslo predvsem v zadnjih dneh po vsej državi. Storilci namreč svoja dejanja izvršujejo tako, da na elektronski naslov računovodstva ali tajništva podjetja pošljejo lažno elektronsko sporočilo. Če podjetje ne preverja pristnosti pošiljatelja oz. tako imenovanega zaglavja elektronske pošte, je to lažno elektronsko sporočilo videti kot pravo, takšno, kot bi ga poslal direktor ali drug vodstveni delavec podjetja.

DL3U2269

V lažnem elektronskem sporočilu storilec naroči računovodji, naj nujno plača določen znesek v tujino. Pri tem v sporočilo pripne tudi račun. Če računovodja račun plača, oškoduje podjetje za plačan znesek. V policiji ugotavljajo, da v teh primerih ne gre za vdore v elektronske poštne strežnike, ampak za lažno elektronsko pošto, poslano iz tujine, s ponarejenim zaglavjem sporočila. Ker so pri večini podjetij številke transakcijskih računov, likvidnostnega stanja podjetja, davčne številke, elektronski poštni naslovi direktorjev, računovodstva ali tajništva dejansko vsakemu dostopni na spletu, zaradi česar storilci lažje najdejo nove žrtve.

Na policiji zato svetujejo podjetjem, naj jim njihovi vzdrževalci informacijskega sistema vključijo varnostni mehanizem “preverjanje pristnosti elektronske pošte”. Tako se namreč zagotovi, da so sporočila razvrščena čim bolj pravilno. E-poštna sporočila, za katera pristnost ni preverjena, bodo najbrž zavrnjena ali preusmerjena v mapo z vsiljeno pošto, saj obstaja velika verjetnost, da so ponarejena sporočila, ki se uporabljajo za prevare z lažnim predstavljanjem.

SŠol

 

 

narocite-nt

Deli