Podnebni “štrajk” tudi v Celju

13:28

V več slovenskih mestih so danes sledili zgledu mladih po svetu, ki so v preteklih tednih zavzeli ulice in trge mest. S shodi so opozarjali na to, da je še čas, da se ukrepa in prepreči okoljska katastrofa. Danes, pet pred dvanajsto, so mladi tudi na slovenskih Podnebnih štrajkih med drugim zahtevali omejitev naraščanja globalne temperature, pravičen prehod na nizkoogljične vire energije, zelena delovna mesta, lokalno prehrano ter trajnostno kmetijstvo. Dijaki Gimnazije Celje Center so svoje zahteve prebrali pred občinsko stavbo in jih izročili občinskemu vodstvu.

Približno 200 dijakov Gimnazije Celje Center se je danes udeležilo osrednjega shoda oziroma podnebnega štrajka v Ljubljani. Okoli 300 pa se jih je s transparenti v rokah sprehodilo po celjskih mestnih ulicah in se ustavilo pred Mestno občino Celje. Tam jih je pet minut pred dvanajsto sprejela in pozdravila podžupanja Breda Arnšek. Predsednik Dijaške skupnosti Matjaž Korenak ji je predal manifest zahtev z željo, da jih predstavi županu in mestnim svetnikom. Mladi se v svojih željah in zahtevah najbolj naslanjajo na promet, čeprav se je, kot se tudi sami zavedaj, prav na tem področju v Celju v zadnjih nekaj mesecih vendarle nekaj premaknilo. Pogrešajo tudi več javnih zelenih površin. Arnškova je ob tem dejala, da so na občini veseli, da se mladi zavedajo velikega okoljskega problema in zagotovila, da se teh težav zavedajo tudi na občini. »Zelo konkretno delamo na tem, ampak je to v velikih primerih dolgotrajen proces.«

Ker je Celje eno najbolj onesnaženih mest v državi, ki se že desetletja neuspešno bori za ustrezno sanacijo degradiranih območij, je k shodu pozvala tudi Civilna iniciativa odprto Celje. V zadnjem trenutku do združenja shodov ni prišlo, so se pa posamezni člani iniciative pridružili gimnazijcem. A zgolj shodi bodo, kot opozarja član iniciative Karel Šrot, premalo. Kot pravi, v Celju potrebujemo dejanja.

LKK, foto: SHERPA