Pokopališča so priložnost tudi za tatove

10:51

V času praznikov se na pokopališčih pojavlja večje število tatvin. Z grobov izginjajo razni dodatki, pogosto pa so tarče tatov tudi ljudje, ki ob večji gneči ne poskrbijo za varnost osebnih predmetov ali avtomobilov.

Vsako leto se ravno v času okrog 1. novembra poviša število prijav zaradi tatvin cvetličnih aranžmajev in nagrobnih dodatkov. Z grobov največkrat izginjajo tudi vrednejše sveče. Redko kdaj ali skorajda nikoli se ne izve, kje ukradene stvari končajo, najverjetneje pa na drugih pokopališčih, v drugih krajih. Nekateri si dodatke na grobovih zato označujejo, kar pa ni zagotovilo, da do tatvine ne bo prišlo.

celjsko_mestno_pokopalisce_gr-r-2

Policija sicer že v dneh pred prazniki opravlja obhode po pokopališčih, tudi v civilu, da deluje preventivno. Poiskati storilca takšne tatvine je zelo težko, praviloma te tatvine veljajo za manjše, zato se pogosto zgodi, da so neraziskane, edino v primerih, ko storilca pri tatvini nagrobnih stvari dobijo na kraju. Kar pa je zelo redko.

Mnogi pa tatvin cvetličnih aranžmajev z grobov sploh ne prijavljajo. Zato še vedno velja, da se veliko ljudi odloča, da denimo ikebane postavljajo na grobove šele 1. novembra zgodaj zjutraj, saj, če bi jih prej, bi s tem tvegali tatvino.

V tem času so pogostejše tudi tatvine iz vozil ob pokopališčih, zato policija svetuje večjo varnost, predvsem pa, da ljudje v vozilih ne puščajo vrednejših predmetov.

SŠol

Foto: Grupa

narocite-nt

Deli