Popikan pikast pes

9:55

Akupunkturo, enega najstarejših načinov zdravljenja ljudi, zadnja leta vedno pogosteje uporabljajo tudi za zdravljenje živali. Tudi v veterinarski obravnavi je veliko uporabe farmacevtskih sredstev in mnogi mladi veterinarji iščejo nove prijeme ter drugačne pristope, s katerimi bi prav tako učinkovito pomagali pri nekaterih tegobah. V pomoč so jim metode tradicionalne medicine in razne alternativne oblike zdravljenja.
Maj je 12-letni dalmatinec Melani Skornšek, članice ŠKD Celeia. Z njo ni le več let uspešno tekmoval v disciplini rally obedience, ampak je sodeloval tudi v skupini terapevtskih psov Kosmati smrčki. Ker je že v letih, ima podobno kot veliko psov njegove starosti težave s hrbtenico in z obrabo kolkov. To se kaže tako, da se mu zadnje noge tresejo, kar kaže, da ga boli, in občasno malo šepa. Bolečine mu lajšajo z akupunkturo. Ko smo ga pred kratkim srečali, je bil poln iglic in ni bilo videti, da bi posebej užival. A njegova lastnica je povedala, da je bil napredek viden že po prvi terapiji. Veterinarka Veronika Radobuljac, ki občasno dela v prostorih novoodprte Zamba veterine na Polulah pri Celju, kamor prihaja iz Brežic, se je njegovega zdravljenja lotila že drugič in zatrdila, da psa to ne boli, zagotovo pa bi bil v tistem trenutku raje kje drugje. »Za svoja leta se dobro drži in fino je, če mu lahko na ta način pomagamo, da mu ni treba jemati tablet, ki imajo lahko stranske učinke,« pravi strokovnjakinja za akupunkturo.

Več v tiskani izdaji NT

TC, foto: SHERPA

Zumba veterina, akopunktura - 28.10.2017 poslana na NTZumba veterina, akopunktura - 28.10.2017 poslana na NTVeronika Radobuljac pri delu

narocite-nt

Deli