Potomki stare trte letos prijala lega na Starem gradu

Žametovka je letos obrodila z 20 grozdi

12:58

Župan Bojan Šrot je na Starem gradu skupaj z mestnim viničarjem Boštjanom Safranom in s tremi vinskimi vitezi potrgal grozdje celjske potomke najstarejše trte na svetu.

Župan Bojan Šrot in mestni viničar Matej Safran sta zadovoljna z letošnjim pridelkom modre kavčine.
Župan Bojan Šrot in mestni viničar Matej Safran sta zadovoljna z letošnjim pridelkom modre kavčine.

Trto je Mestna občina Celje posadila maja leta 2002. V imenu Mestne občine Maribor jo je takrat daroval podžupan mag. Jože Protner.  “Pred 15 leti smo sprejeli obveznost, da bomo skrbeli za potomko stare trte, trgatev pa je tudi priložnost za druženje in negovanje lepega slovenskega običaja,” je povedal celjski župan Bojan Šrot.

Trta je letos obrodila 20 grozdov. “Grozdje je sladko in tudi zdravo, saj je bila trta le dvakrat škropljena,” je kakovost letošnjega pridelka predstavil mestni viničar Boštjan Safran.

Lani je pozeba trto tako prizadela, da ni dozorel noben grozd, zato mestni viničar težko napove, kako bo prihodnje leto in ali je mogoče pričakovati še večji pridelek.

Žametovka ali modra kavčina je avtohtona slovenska sorta, Stari grad pa  s svojo mogočnostjo in bogato zgodovino očitno pravi kraj za najstarejšo vinsko trto na svetu.

RG

Foto: MOC

Deli