Povezani zabojniki, ki nagovarjajo k enotnosti

15:40

Agora, ki pomeni mesto zbiranja, je javna skulptura, ki je nastala v okviru projekta Antwerpen Expo 2018. Veliki ladijski zabojniki so delo Celjana, akademskega slikarja, večmedijskega sodobnega umetnika Marka Požlepa in zaradi posebnega načina postavitev nagovarjajo k medsebojnemu podpiranju.

EXPO 2018_Mark Pozlep_Konijnenwei_17
Foto: arhiv umetnika

Mark Požlep je eno leto raziskoval okrožji Margrave in Brederode v Antwerpnu v Belgiji, ki stojita skupaj, vendar se močno razlikujeta glede na socialno strukturo in nacionalno pripadnost. Na podlagi raziskave si je zamislil Agoro. Velika postavitev je sestavljena iz treh 12-metrskih ladijskih »kontejnerjev« oziroma transportnih zabojnikov, ki so postavljeni po pravilu indijanskega šotora, imenovanega tipi. Kot so pri šotorih za ogrodje uporabljene tri palice, so pri Požlepovi skulpturi trije zabojniki, ki podpirajo drug drugega in zaradi enotnosti omogočajo, da celotna stvar stoji. S svojo postavitvijo projekt nagovarja k skupnosti in enotnosti.

banner-teal

EXPO 2018 - Mark Pozlep - work_25Mark Požlep, letošnji prejemnik priznanja celjske zvezde, ne miruje. V Ljubljani z Gašperjem Pianom pripravlja predstavitev novega dokumentarnega performansa Tloris za revolucijo, ki bo premierno izveden 11. novembra v gledališču Glej.

BGO

Deli