Preboldčani ostro proti trošenju pepela

10:29

Skupino Preboldčanov močno razburja skladiščenje in trošenje velikih količin pepela na bližnjih kmetijskih površinah. Tamkajšnji ekološki kmetovalec Tomaž Škorjanc iz Dolenje vasi vozi pepel iz celjske furnirnice Merkscha in ga nato kot gnojilo posipa po travnikih in njivah, ki jih obdeluje.

210 krajanov, kolikor jih je podpisalo pobudo o omejitvi odlaganja pepela, ki so jo na zadnji seji obravnavali tudi preboldski svetniki, je prepričanih, da dejavnost v takšnem obsegu nikakor ne sodi v Prebold. V prvi vrsti jih moti skladiščenje večjih količin pepela pod graščino in v Latkovi vasi, njegovo dvigovanje med prevozom in nenavadno veliki kupi pepela na obdelovalnih površinah. Pobudnik zbiranja podpisov Franci Divjak pravi, da načeloma ne nasprotujejo uporabi pepela, vendar ne v tako velikih količinah.

banner-teal

Tudi župan Vinko Debelak je prepričan, da tovrstno odlaganje pepela ni primerno, zato so o tem obvestili že pet inšpekcijskih služb.

Ekološki kmetovalec Tomaž Škorjanc, ki zemljišča s pepelom intenzivneje gnoji zadnja tri leta, pravi, da so vsi njihovi očitki povsem neutemeljeni. Gre namreč za povsem naravno obliko gnojenja.

Domačini kljub vsem dokazilom celjske furnirnice in Tomaža Škorjanca o ustreznosti pepela dvomijo o njegovi neoporečnosti.

VEČ V PRIHODNJI ŠTEVILKI NOVEGA TEDNIKA

Prebold, pepel iz furnirnice Merkscha, ekološko kmetovanje
Preboldčane razburja skladiščenje in posipanje pepela iz celjske furnirnice Merksca po kmetijskih zemljiščih. Ekološki kmetovalec Tomaž Škorja pravi, da sta deponiji le začasni, nastali pa sta v obdobju, ko je inšpekcijska služba presojala uporabo pepela na kmetijskih površinah. Po odločitvi, da lahko s trošenjem nadaljuje, sedaj deponiji počasi zmanjšuje.
Prebold, pepel iz furnirnice Merkscha, ekološko kmetovanje
Tomaž Škorjanc po ekoloških načelih obdeluje približno 10 hektarjev zemljišč, nekaj jih ima v najemu tudi od Pavlinov.

ŠO, foto: SHERPA

Deli